2018. 03. 19., hétfő, 10:11

Corner corner - Így fotózz ételt like a PRO!

Gasztronómiai témájú cikkeink rendre a legolvasottabb tartalmak között végeznek, ezért úgy döntöttünk, hogy az ételtesztesztelés mellett elkalandozunk más ételekhez kapcsolódó témák fele is, amiben a Corner és Trattoria éttermeket hívtuk segítségül. Corner corner rovatunkban ezentúl rendszeresen kaptok tőlünk érdekesebbnél érdekesebb gasztronómiával kapcsolatos tippeket, sztorikat, szakmai titkokat.

A közösségi oldalakra posztolt fényképek jelentős hányadát teszik ki az elénk kerülő extrább ételek, italok - sokan még túlzásba is viszik a dolgot -, de igazán jó ételfotókat kevesen készítenek, pedig nem kell méregdrága gép és stúdió ahhoz, hogy nyálcsorgatásra alkalmas képeket készítsünk.

Ezért most nem is a profi ételfotózás rejtelmeibe kívánunk benneteket bevezetni, azt mutatjuk meg, hogy pár egyszerű trükkel hogyan készíthettek akár egy iPhone-nal szuper kajaképeket.

 

A kevesebb néha több!

Sokan ott rontják el, hogy minden eléjük kerülő ételt egy képbe zsúfolnak bele, ami sok esetben fizikai akadályokba ütközik, másrészt rejtve maradnak az izgalmas részletek. Inkább készítsetek több képet, találjátok meg az ételek legizgalmasabb részeit, fotózzatok közelebbről, sokkal hatásosabb lesz a végeredmény!

Ne így:

 

Hanem így:


NO vaku!

A szakmabeliek azt mondják, hogy sokkal fontosabb a fény, mint maga az étel, ami kis túlzással, de igaz az amatőr ételfotózásra is. A kamerád vakuja éles és egyenetlen fényt ad, ami azt eredményezi, hogy a kép bizonyos pontjai "kiégnek", mások pedig árnyékban maradnak. A legjobb a természetes fény, ezért ha ételfotózásra készülsz, ülj olyan helyre, ahol megfelelő a fény mennyisége. Ha ez nem megoldható, a vakunál még mindig jobb ha megkérsz valakit hogy világítson a telefonjával.

 

A vakunál mindig jobb egy külső fényforrás, ami lehet egy másik telefon is

 

Ne így:

 

Hanem így:

 

Komponálj!

A kompozíció erősen befolyásolja a kép hangulatát, mindig jobban mutat egy étel, ha nem egymagában, hanem valamilyen kontrasztos háttérrel vagy bármilyen odaillő kiegészítővel kapod le, ami lehet evőeszköz, pohár, vagy akár egy gyertya is.

 

Ne így:

 

Hanem így:

 

Szűrők

Bár rendelkezésre állnak a fénykép készülte előtt beállítható szűrők, ezeknek nem ajánljuk a használatát, hiszen sokkal több fajta filtert húzhatunk rá utólagosan a telefon saját készletéből vagy Instagrammon is. Először tehát készítsétek el a képet módosítatlan beállításokkal, majd folytassátok a fénybeállítással - ha túl sötét, világosítsatok rajta. Szinte végtelen a szűrők tárháza és sokan választják a minél élénkebb sablonokat az erőteljesebb hatás érdekében, de a legjobbak mindig a természeteshez közeliek.

 

Ne így:


Hanem így:


Ha hasznosnak találtad a kis gyorstalpalónkat, dobj egy lájkot! ;)

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: