2018. 03. 13., kedd, 09:11

Kaposvári klubtöri - Az Orfeum/Fehér Orrszarvú sztori

Ma már nehéz elképzelni, hogy a 80-as évek végén, még inkább a 90'-es és a 2000-es évek elején fénykorukat élték a kaposvári szórakozóhelyek, ezrek mozdultak meg egy-egy hétvégén sőt, néha még hétköznap is. Összehasonlításképpen: ma egy nagy diszkó örül, ha ötszáz fővel meg tudja tölteni a helyet. Sorozatunkban nem akarjuk könnyes szemmel siratni a város egykor népszerű klubjait, annál is inkább, mivel a 90-es évek elején jómagam is a csattogós pillangót tologattam, de jól fog esni egy kis nosztalgia azoknak, akik megfordultak valaha ezeken a helyeken. 

Torma Zolival, az Orfeum egykori üzletvezetőjével és Bank Gyurival, a régió sok helyet megjárt diszkósával poroltuk le az egyik leghosszabb ideig működő helyi szórakozóhely emlékeit, melyek 1986-tól datálódnak, azokból az ikonikus évekből, amikor az első nem állami, hanem maszek alapon működő helyek nyíltak. Az az időszak volt ez, amikor még nem kellett szétpromózni a várost egy-egy buli plakátjaival, mert volt Neve a diszkósoknak, amikor szinte minden hely teltházzal üzemelt, néha még hétköznap is, amikor még pezsgő éjszakai élet volt a városban. 

 

Pornó a zimányi kocsmában, avagy egy kis intermezzo

Érdemes egy kis kitérőt tenni az Orfeum története előtt Zimányba, mert itt olyan dolgok történtek 84'-85' körül, melyek igencsak eltérnek a mai szórakozóhelyek bulizási szokásaitól. A helyi kocsmában szervezett rendszeres videódiszkót Zoli, ami egy ilyen félreeső településen elég nagy menőségnek számított akkoriban, pláne ha hozzátesszük, hogy saját kis adalékként pornófilmeket csempésztek a videóklippek közé, melyeknek akkora sikere lett, hogy állandó programelemként bulizárás után felnőtt film vetítést tartottak. 

3-4 óra után vetítettünk filmeket, a falusi bácsik ekkorra már várták hogy vége legyen a diszkónak és nézték reggelig a filmeket. Természetesen egy idő után feljelentettek minket az asszonyok, hogy a férfiak szombatról vasárnapra virradóra nem mennek haza, helyette a kocsmában tartózkodnak. Jött a rendőrség, fogyasztóvédelem, vám és pénzügyőrség, a kereskedelmi osztály a megyeházáról, megrohantak minket mint egy akciófilmben. A diszkós szerencsére ki tudta adni az ablakon a felnőtt filmeket, de így is rendesen megbírságoltak.

 

Zoli ezután 1986-ban Szántó Józsefhez csatlakozott a frissen nyílt Bajcsy-Zsilinszky utcai Orfeumban, mely programkínálatában az akkori pesti Orfeumra hasonlított, a zenekarok mellett a legkülönfélébb előadások kerültek színpadra, így énekesek, komikusok, bűvészek, táncoslányok is megfordultak náluk. 

 

Egy szilveszteri buli 88' tájékáról. Bal oldalt Sárzó Józsi, a mikrofonnál Szántó József

 

A Fehér Orrszarvú

Az Orfeum bezárása után 1992-ben Zoli a MTESZ-székház emeleti büféjét bérelte ki és nekiláttak a lenti klub felújításának. Mindenképpen valami különleges névvel és dekorációval szerették volna újranyitni a klubot, ezért egy festőtől kértek segítséget.

Volt egy nagyon jó kezű dekoratőr srác, csak az volt a baja hogy nagyon tintázott, nem szabadott elengedni a munkahelyről. Egy délután bezártuk a helyiségbe és arra kértük fessen egy egzotikus állatot, ő pedig egy orrszarvút rajzolt.

Két ajánlásra volt szükség, ha valaki ilyet szeretett volnaAz emeleti kocsma közkedvelt volt a fiatalok körébenFelismeritek a hölgyeket?

Az újranyitás koncepcióváltással is járt, egy igazi elit helyet alakítottak ki, ahol az összes dolgozó szmokingot-csokornyakkendőt viselt, a pultosok ír söröket és skót whiskey-t töltöttek a poharakba, belépés pedig csak klubtagsági igazolvánnyal volt lehetséges. A minőségi váltásra azonban nem volt vevő Kaposvár, egy évig bukdácsolt így a hely, 
 

És akkor jöttek a fősulis lányok...

Leültem a HÖKösökkel a főiskoláról, és megkérdeztem mit szeretnének? A lányok kannás bort, kommersz italokat és kimért colát szerettek volna… Bevezettük az ingyenes belépést főiskolás igazolvánnyal szerdánként, és elkezdtek járni a lányok.

A szerdai bulikon hirtelen megjelentek a főiskolás szingli lányok, aminek hamar híre ment, 2-3 héten belül akkora tömeg lett, hogy 3-4 új embert kellett felvenni. Miután a szerdai heringpartiról sokan kiszorultak, működni kezdtek a csütörtökök is, és végül már minden napra jutott közönség, beindult a hely, volt hogy 6-700 ember megfordult egy éjszaka. 

 

A klubAz orrszarvú csapat egy része, középen Torma ZoliTalán egy tini dizsi?

Úgy érezze magát, mintha ő maga keverné a zenét

Bank Gyuri és Paprika voltak a rezidensek hosszú éveken keresztül, nem volt szükség sztárvendégekre a teltházhoz és a jó hangulathoz. Ide minden korosztály letalált akkoriban és mindenki megtalálta a neki való zenét a 16 évestől a 60 évesig. Gyuri elmondása szerint a rugalmasságuk miatt szerette őket a közönség.

A mai diszkósok - tisztelet a kivételnek -, összekeverik a két zenét, mást nem csinálnak. Nekünk volt egy koncepciónk az est ívére, de mindig tudtunk alkalmazkodni a közönséghez, ha például rockyzni vagy twistelni szerettek volna akkor azt pörgettünk és mindig adtunk hozzá magunkból a mikrofonozással is.

Zoli ezzel kapcsolatban így vélekedik:

- Sose szóltam bele a dj-k munkájába, de azt elvártam, hogy aki ide bejön, úgy érezze magát, mintha ő maga keverné a zenét. Egy jó diszkós 2-3 zene után le tudja szűrni a közönségét. 

- A másik dolog amiért szerettek hozzánk járni, hogy ritkán volt balhé. A biztonsági oldalt úgy oldottuk meg, hogy egy börtönőr, egy kommandós, és egy „csibész” vigyázott a rendre, a „csibész" és a börtönőr állt az ajtóban, a kommandós a táncparketten. Ez a leosztás volt a titka, hogy ennyi időn keresztül nagyobb balhé nélkül működtünk.

 

 

 

Három pultos lányt adtak férjhez Amerikába

1996-ban érkeztek meg az amerikai katonák Taszárra, ami közvetlenül vagy közvetve minden üzletet fellendített a városban - jól kerestek a taxisok, a butikosok, a lakáskiadók és persze a vendéglátósok is, a Fehér Orrszarvú is ekkor élte fénykorát. Ekkoriban angolosították a klub nevét White Orrszarvúra, ami egy szándékos közönség hack volt a "negatív reklám is reklám" címszóval. A gerilla marketing elérte célját, újságok cikkeztek felháborodva az esetről, a főiskolán pedig negatív példaként emlegették a nyelvi kurzusokon. Nemcsak a szórakozóhelyet, az ott dolgozókat is nagyon kedvelték a katonák, melynek ékes és maradandó bizonyítéka, hogy három pultoslány is Amerikába ment férjül.

Zoli 2002-ig vett részt a nagy időket megélt vendéglátóhely vezetésében, miután nem sikerült dülőre jutni a MTESZ akkori igazgatójával a bérleti szerződést illetően, megnyitotta a Pool Biliárd Szalont az Édosz épületében. De ez már egy másik történet.

 

Ha vannak emlékeitek, netán képeitek vagy videóitok a Fehér Orrszarvúról, ne kíméljetek minket, várjuk őket kommentben!

Hamarosan újabb emblematikus kaposvári szórakozóhely történetével jelentkezünk, ha nem akartok lemaradni róla, kövessetek minket!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: