2018. 02. 28., szerda, 13:00

Retro rádiókból varázsol prémium hangcuccot egy kaposvári páros

Szalai Gábor nagy tisztelője a 20. századbeli  technikáknak és klasszikus formáknak, ez a szenvedélye vezette rá, hogy társával, Erikával molyrágta, egyébként a szemetesben landoló rádiókat keltsenek életre modern formában. Otthonában, az induló "Fülemüle projekt" műhelyében látogattuk meg.

Bár vannak páran országszerte akik rádió restaurálással foglalkoznak, az alapoktól való újjáépítés egy egészen más történet. Gábor atomjaira szedi szét a műhelyében szanaszét heverő, olykor több mint 70 éve gyártott rádiókat és teljesen újjáépíti őket, a végeredmény pedig egy külsőre klasszikus forma prémium hangtechnikával felvértezve. 

 

Orion 441, 1950-bőlEgy Pacsirta, jobb sorsra várva

Ezek a rádiók mind a kukában végeznék, ha nem építenénk őket újjá. Persze lehet őket restaurálni és dísztárgyként használni, de az eredeti funkciójukat a megváltozott sugárzási technika miatt már nem tudják betölteni, nem veszik az adást. És ha már "hardveresen" fel kell őket éleszteni, miért ne kerüljenek bele olyan cuccok, amikkel tényleg szépen szólnak?

Terta korpusz csiszolás alatt
Orion néprádió korpusz

A 20 forintos kérdés - Mi látható a képen?

Különösen nagy hangsúly esik a hangzásra és a hosszú élettartamra, ezt garantálja az eredetileg is használt elektroncsöves technika és a minőségi alkatrészek.

Az első darabok barátoknak készültek, de akkora igény mutatkozott a piacon egyedülálló termékre, hogy tovább kellett gondolni a történetet. Ekkor csatlakozott a projekthez Erika, aki ugyan szakmája szerint építész tervező, de ösztönös szépérzékkel nyúl bármihez, így részben ő felel a rádiók külső megjelenéséért és a menedzselési folyamatokból is kiveszi részét.

Nagyon hálás feladat hozzányúlni ezekhez a klasszikus formákhoz, hiszen mindenki szereti őket. A színek, a hangszóró selymekre kerülő minták, a különböző anyagok és ezek variációi a lehetőségek valódi tárháza. És ha egy jól összekomponált dizájn találkozik a magas minőségű hangtechnikával, egy igazán szerethető dolog születik.  

Mivel Gábor maga építi az elektronikát, megoldható hogy csak azok az elemek kerüljenek a dobozba, amit a megrendelő szeretne, Erika pedig a külsőt szabja hozzá igény szerint.

A "Fülemüle csapat" egyik első szülöttje egy 1959-es Orion AR321-ből kelt életre, ami így nézett ki eredeti állapotában:

Orion AR321

 

És ilyen lett az átalakítás után:

 

Ahogy a képen is látszik, egyedi grafikával ellátott textil előlapot és skálaüveget kapott, az eredeti barna bakelit tok pedig lila színben született újjá.

Ez az alacsony felszereltségű modell rendelkezik bluetooth csatlakozóval, USB bemenettel, hangfal kimenettel, 2 x 50 wattos erősítővel és természetesen FM rádióval.

Gábor persze nem riad vissza a modernebb kivitelektől és az egyedi formatervezéstől sem, ezt egy barátjának építette:

 

Persze a piacra lépéshez még sok lépcsőt meg kell másznia a csapatnak, a legnagyobb gondot - ahogy ilyenkor lenni szokott - a bürokrácia okozza.

Számtalan engedélyre van szükség és még több szabványnak meg kell felelni, ezért felkerestük az illetékes helyi szerveket, hogy tájékozódjunk a lehetőségeinkről, de sajnos nem tudtak egyértelmű választ adni a kérdéseinkre, ami nem segíti az előrehaladást.

Főállás mellett nem könnyű egy projektet menedzselni, ez kiderült már a kaposvári játékfejlesztővel készült interjúnk során is. Egyelőre szerelemből működik a "Fülemüle project", de örömmel hallanánk róla, hogy ez a kaposvári csapat professzionális szintre emelte hobbiként induló vállalkozását.

 

Sok sikert és kitartást kívánunk hozzá!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: