Február 9. - Pizza Világnap! Az év 365 napjának világünnepei közül nekünk ez a kedvencünk. Egy egész nap boldog 24 órája csak arra, hogy ezegyszer minden bűntudat nélkül élvezhessük a ropogós tésztát, változatos feltéteket és a forró, nyúlós sajtot.
Már számtalanszor írtunk nektek a pizza történetéről és különböző statisztikákat is közreadtunk, így most rögtön a lényegre térünk:
Hogy ünnepeld a Pizza Világnapot?
Természetesen ez csak költői kérdés volt, a választ már tudjátok: hát pizzázással!
Ha a kényelmes pizzafanok közül való vagy, van is egy remek ajánlatunk a számodra, mégpedig a Trattoria pizza karneválja, mely egészen vasárnapig tart, így megnyújthatod az ünnepet! Az akció keretében mind a 70 féle pizzájukat 950 Ft-ért kínálják, nemcsak az étteremben, hanem kiszállítva is!
Abban az esetben ha szeretsz sütögetni és épp benne van a bugi a kezedben, van egy szuper tészta receptünk, ami már számtalanszor bizonyított. Ha követed a lépéseket, csodálatosan ropogósra sül a tésztád az otthoni sütőben is, és könnyen formázható lesz, ami elsődleges szempont a pizza készítésénél.
Hozzávalók:
- 300 ml víz
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 500 g liszt
- 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
1. A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
2. A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.
3. Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon.
4. Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.
5. Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Utána vágd pizzányi darabokra, nagyjából 250 g lisztenként számolhatsz egy normál méretű pizzával. Ezeket a darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.
6. Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.
Ezután megpakolod mindenféle jóval és megsütöd. A többit kitalálod! ;)
Boldog Pizza Napot!