Ezt árulják el rólad az Instagramos képeid!

2017. 10. 25., szerda, 09:38

Ezt árulják el rólad az Instagramos képeid!

A socialdaily.com az Independent cikkje alapján pár érdekes dologra hívja fel a figyelmet a posztolt képeinkkel kapcsolatban. Tudtátok hogy rendkívüli módon árulkodnak a posztjaitok például arról, hogy mennyire vagytok népszerűek, kötelességtudók, vagy éppen depressziósak?

Talán azzal mindenki egyetért, hogy az Instagramon megjelenő fotóink sokat árulnak el rólunk: nem csak olyasmit, hogy mit szeretsz reggelire enni, vagy hogy állatrajongó vagy: megosztásaid a személyiségedről árulkodnak.

Az Instagram immár tagadhatatlanul generációnk egyik meghatározó jelenségévé vált, és minden, amit megosztunk vagy lájkolunk, önmagunk pontos lenyomata.

Harvardi pszichológusok tanulmánya szerint a megjelentetett fotóinkról meg lehet mondani, hogy mennyire vagyunk népszerűek, kötelességtudók, vagy éppen depressziósak.

 

Ha gyakran posztolsz a párodról

Ha gyakran posztolunk a párunkról, az arra enged következtetni, hogy nem vagyunk biztosak a kapcsolatunkban. Minél több az ilyen kép, annál inkább inkább lehetséges, hogy csak a el akarjuk kendőzni a problémákat, nem akarunk tudomást venni róluk. Ha túl sokszor szerepel a párunk címkézése (“A pasim”, “A jobbik felem”, “szerelmemmel”), gyanús, hogy a megnevezéssel próbáljuk helyettesíteni a valóságot, és a fotók valódi érzések helyett csak azt bizonyítják, hogy a másikat trófeaként kezeljük.

 

Alkalomhoz illő ruházat = érettség

Ha viszont olyan szelfiket posztolsz, amin az alkalomhoz illően kiöltözve szerepelsz, az fegyelmezett, rendszerető személyiségre utal. Az ilyen szelfik tulajdonosai idősebbnek tűnnek a koruknál, már csak azért is, mert érettebb személyiségre utaló tevékenységekről posztolnak.

 

Az edzőtermi szelfi

Van még egy nagyon “árulkodó” típusú szelfi, mégpedig az edzőtermi szelfi. Nem kell túlgondolni a dolgot ahhoz, hogy ugyanarra a következtetésre jussunk, mint a harvardi pszichológusok: ezek az emberek imádják magukat, viszont állandó pozitív visszajelzést követelnek.

 

Te milyen filtert használsz?

A szakemberek még a filterhasználatból is le tudtak vonni messzemenő következtetéseket: a meleg színekkel operáló filterek használói népszerűbbek, a fekete-fehér filterek rajongóinak meg baj lehet a kedélyállapotával.

Mi azért megpróbálnánk zavarba hozni ezeket a szakembereket, vajon mire következtetnének egy fekete-fehér edzőtermi szelfivel, amin mosolyogva súlyzózunk estélyi ruhában?

Viccen kívül, minden online közösségi felületen megosztott fotó alakítja a környezetünk rólunk alkotott képét, de nem minden esetben direkt módon értelmezhető: nem minden macskás kép megosztója magányos és egy  meleg tónusú, jógás szelfi nem feltétlenül a végtelen lelki békéről árulkodik. Ne feledkezzünk meg róla, hogy az Instagram nagyszerűen alkalmas a hangulatunk kifejezésére és mások inspirálására is, és kerüljük azokat, akik a valóság durva elferdítésének az eszközeként tekintenek rá – az ő posztjaik kizárólag a saját egójuk tupírozására szolgál.

 

Magadra ismertél valamelyikben?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: