2017. 10. 24., kedd, 09:33

A Pacal Világnapjára ébredtünk!

Vannak persze fontosabb dolgok is a világon mint a pacal, de ha már létezik gofri vagy pizza világnap, remek dolog, hogy ez a fiatalok körében méltatlanul elhanyagolt étel is kapott egy napot.

Nyers pacal

Talán van is köztetek olyan, akinek újdonság a pacal mibenléte, melyet a következőképp definiál a wikipédia:

A pacal a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készülő ételalapanyag. A csíkokra vágott nyers tisztított pacal az alapanyaga a Magyarországon népszerű pacalpörköltnek. Számos étel alapja, a magyar konyhaművészet jellegzetes alkotóeleme. Váncsa István szerint: "A gondosan elkészített csülkös vagy még inkább csülkös-velős pacal a világ legjobb ételei közé tartozik."Sok országban előszeretettel fogyasztják a pacalból készült különlegességeket.

Pacal nyersen, csíkozva

A Magyarországon sokáig megvetett, béresételnek csúfolt pacal mára hatalmas népszerűségnek örvend, amivel olyan pacalimádó népekhez csatlakoztunk, mint az olasz, a spanyol, a francia, vagy épp a kínai. A tehén gyomrából lehet pörkölt, lehet rántani, salátába tenni, vagy épp marinálni. 

 

Egy jó körmös pacal

A "hogy ünnepeljük" kérdést jelen esetben teljesen felesleges feltenni - természetesen egy jó tányér pacallal! Talán annyi lehet itt a választás, hogy étteremben vagy otthon? Ha minket kérdeztek, az utóbbit ajánlanánk!

 

Gondoljatok bele: nem nagy truváj egy húsz perc alatt összedobott spagettivel emberkedni Facebook-on, de egy jó csülkös pacallal... 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: