2017. 10. 17., kedd, 09:57

TESZTELTÜK: Bani's to go - Egészséges ételek

Az egészséges életmód elterjedésével itthon is egyre nagyobb teret hódít a vegán étkezés, sőt még talán az is előfordul, hogy valaki csak azért válik vegává, mert az trendi. Pár hónapos előkészület és a helyi facebook-os közösség nagy támogatása mellett Kaposvár első vegán étkezdéje is megnyílt az XL Fittlesz első emeletén.

 

Az XL-be járóknak nem kell messzire menniük az egészséges kosztért...

Mi magunk bevallottan nem tartozunk a vegán életmód élharcosai közé, de természetesen egyre többször találkozunk a gluténérzékenyekség, laktózérzékenység problémájával, ezért az egészséges táplálkozás mellett ezen tényezők miatt is fontosnak tartjuk hogy beszámoljunk nektek a Bani's-ról. 

Oldalukon olvasható is, hogy gyakorlatilag "minden mentesen" főznek:

A Bani’s azoknak is lehetőséget nyújt, akik korábban a perifériára szorultak: gluténérzékenyek, tejfehérje érzékeny (kazein érzékeny) vagy tejcukorérzékeny (laktózérzékeny) emberek, tojásallergiások, és azok, akik vagy egészségi vagy más okból választják a növényi étrendet, a vegetáriánusok és vegánok. Ezen kívül – és nemcsak a versenyelőny, hanem saját családunk kedvéért is – mellőzünk minden mesterséges tartósítószert, az édesítést pedig cukor nélkül oldjuk meg (például datolyával). 

- magyarul hús nincs, egészség van.

Ennek tudatában más elvárásokkal érkeztünk a nyitás napján hozzájuk (egyébként szállítanak is ki), mint egy megszokott menütesztelésre, de egész kellemes csalódás lett a vége.

 

Bani's überraschung

Jelenleg a naponta változó menüből lehet válogatni, melyet a honlapon le is tudtok csekkolni. A választék levesből, egytálételből, főételből, zöldségmixből, köretből, öntetből és desszertből áll, úgy állítjátok össze a mixet ahogy szeretnétek.

Rutintalan vegán étterem látogatóként kértünk egy kis ezt, egy kis azt, én magam a brokkolikrémleves-zöldséges köles/répafasírt, trüffel golyó trió mellett voksoltam, amit nem bántam meg, mind a három tétel egybehangzóan az ebéd fénypontjai voltak.

Amit külön kiemelnék az a répafasírt, melyben egyáltalán nem éreztem a hús hiányát, nagyon jól eltalálták a textúrát és az ízesítést.

A brokkolikrémleves jóval tartalmasabb volt mint egy átlag menüs leves, sűrűségre olyan mint egy smoothie, csak meleg. Ami még meglepett, az a trüffel golyó volt, annak ellenére hogy teljesen más alapanyagokkal készül mint a klasszikus megfelelője, nem igazán éreztem a különbséget, igazi bónusz track volt az ebéd végére.

 

Brokkolikrémleves + zöldséges köles-répafasírt + trüffel golyók

Dávid egy zöldségmixet választott (sült karfiol-répa-krumpli), amit egy zöldborsós pesztóval dobott fel, ez határozottan jót tett a szinte teljesen natúr ízű zöldségeknek.

 

Zöldségmix + zöldborsós pesztó

Szandi a lecsó rizzsel egytálétellel rapid randizott, mely basmati rizzsel készült kevés zöldséggel, és egyáltalán nem hasonlított a klasszikus magyar lecsóhoz, annál szárazabb volt és főleg a rizs dominált, de kellőképp laktatónak találta.

 

Lecsó rizzsel

Ami az összes fogásról elmondható, hogy nagyon kevés fűszert tartalmaztak (talán túlzottan is keveset), így a természetes ízek domináltak, ez furcsa volt a magyar konyhához szokott ízlelőbimbóinknak. Egy másik tapasztalatunk, hogy az ebéd után nem érkezett a menetrendszerű kajakóma, jóllakottan, de nem szédelegve álltunk fel az asztaltól. Az ételek valamivel többe kerülnek mint egy átlagos csumis helyen, de ez megmutatkozik az alapanyagok minőségében is. 

Összességében pozitív élmény volt a Bani's kitchen, jó érzés volt tudni, hogy ezegyszer valami egészségeset vittünk be a testünkbe, de azért megnyugtatunk benneteket: nem válunk vegává, továbbra is jövünk a húsban gazdag tesztekkel!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: