Tiszta Itália – Mikor vált Kaposvár az olasz ízek fellegvárává?

2017. 08. 17., Csütörtök, 15:27

Tiszta Itália – Mikor vált Kaposvár az olasz ízek fellegvárává?

​Közkedvelt turistacélpont volt mindig is Olaszország a magyar emberek számára, hiszen nem túl távoli, autóval is gyorsan megközelíthető országról beszélünk, ami ráadásul a megfizethető kategóriába is tartozik, ahol a látnivalók, a tengerpart és az ízek, minden szívet megdobogtatnak. Ha már a tengert és a látványosságokat nem tudjuk hazahozni, úgy tűnik az ízekre itthon is vágyunk, ezért is nehéz úgy végigbaktatni Kaposvár bármelyik utcáján, hogy ne találkoznánk valami olaszossal. De mi állhat ennek a hátterében? Utánajártunk!

A város legújabb éttermének nyitásakor kaptuk fel a fejünket és kérdezgettük egymást magyarázatra ácsingózva, hogy ugyan mi az oka ennek az ’el-olaszosodásnak’ Kaposváron, aminek köszönhetően szinte már egymást érik az olasz éttermek, fagyizók, kávézók és most már boltok is. Nem is telt túl sok időbe, pillanatok alatt felsorolt a csapat legalább 10 olyan kaposvári vendéglátó egységet, amely ilyen vagy olyan módon, de olaszos ízekkel kecsegtet. A miértekre már nehezebben kaptunk válaszokat, ezért mélyebben beleástuk magunkat a témába, hogy megtudjuk, miért szereti Kaposvár ennyire az olasz konyhát.

Több mint 10 éve kezdődött

Az olasz őrület hódításának kezdetét nem egyszerű belőni.  A fordulópont talán az lehetett, mikor is több mint 10 évvel ezelőtt a Fő utcában egy új étterem nyitotta meg kapuit. Ez volt a Viccolo Étterem és Pizzéria, melynek séfjei közel egy évtizedet töltöttek Olaszország konyháiban, hogy azokat a Kaposváriaknak is megmutathassák. A siker nem is maradt el, a városban hamarosan mindenki pontosan tudta, hol van a Viccolo és milyen új, az eddigiektől eltérő, olasz ízekkel találkozhatnak ott. A városi éttermeket abban az időben még a jól ismert magyaros konyha, gulyás és halászlé, kockás abroszok és viszonylagos egyszerűség jellemezte, amivel mindmáig nincs semmi baj, viszont a Viccolo a letisztult környezetével, minimál stílusával és új olasz ételeivel színt vitt a kaposvári felhozatalba. Beleszerettünk a tésztákba!

A sikeren felbuzdulva

A Viccolo aratott, és sokan kiaknázatlan lehetőségekről beszéltek. Az már biztos volt, hogy az olasz ízekre kapós a kaposvári, a legegyszerűbb és legnépszerűbb olasz étel pedig mi más lenne: a pizza! Bár már akkoriban is voltak népszerű és jó pizzériák városunkban, az olasz nevet azidőben lett divat felvinni a cégtáblákra. Szinte kötelezővé vált! Ami kicsit is hajazott az itáliai ízekre, már eladható volt olaszként, ha már több mint három ilyen étket kínáltunk, felírhattuk a cégérekre, hogy olaszok vagyunk. Sorra nyíltak az olasz pizzériák, mi pedig csak kapkodtuk a fejünket, miként tudnak folyamatosan egymás fölé nőni kínálatban és minőségben.

Mitől lesz valami tényleg olasz?

A kérdés megválaszolását a témában meghagytuk egy nálunknál járatosabb fiatalembernek, aki otthonosan mozog a külföldi konyhában is,  Pap Zoltánt, a Bárány Fogadó ifjúsági világbajnok séfjét faggattuk ki róla:

Tényleg divat lett az olasz, de ezeket is kétfelé választanám. Vannak a kiszállításos olasz éttermek, amik a tömeggyártásra mennek. Az a céljuk, hogy minél több pizzát tudjanak kiszállítani, amelyek így már nem képviselik azt a minőséget, mint társaik a város központjában. Az olasz éttermek, amelyek itt a belvárosban, pörgős helyen, nagy terasszal operálnak, már inkább nevezhetők annak, de

náluk is észrevenni egy kis fúziót a magyar konyha irányába, hogy még nagyobb közönséget ki tudjanak szolgálni. Érdemes megnézni egy ilyen étlapot, hiszen ha olasz étteremnek van kikiáltva az egység, akkor miért találkozunk a pizzák és tészták mellett kacsával és vaddal is? Ebből következtetve mondanám, hogy lehet ez az olasz étterem egy jó marketing fogás, egy jó hívó szó. Pontosan nem tudom, hogy miért van ennyi olasz egység a városunkban, de közrejátszik a dolgoban, hogy jó hangzása van annak, ha valamit így nevezünk el, másrészről tényleg könnyű és megfizethető ételekkel szolgál az olasz konyha.

Könnyű és megfizethető

Bár elsőre nehezen elképzelhető, mégis sok hasonlóságot lehet észrevenni a magyar és az olasz étrendben, nem csoda hát, ha nem áll távol az ízlésünktől az Itáliából átvett kínálat. Könnyed és egészséges ételeket kínál, elég csak a tésztákra, a finom salátákra és a rengeteg zöldségfélére gondolni. Ez egy újabb jó pont a "számláján", hiszen manapság az egészséges étkezés divat. Az ár-érték arány mellett sem mehetünk el szó nélkül! Míg egy jó kacsáért, vagy harcsapaprikásért akár háromezret is elkérhetnek, egy pizza ára jó, ha az 1500-at súrolja.

Meddig lehet fokozni?

Tényleg nem tudni. Ha úgy nézzük, elsőként jött egy olasz étterem, ezt követte fél tucatnyi olasz pizzéria, majd érkeztek az olasz fagyizók, az apró tésztázók, a családias olasz éttermek, majd az olasz divatházak. Csak körbe kell néznünk és már látjuk is a trikolórt, ami ugyan hajaz a miénkre, mégis csak a színekben egyezik. Meglehet, hogy csak azért mert a divat ezt diktálja, közrejátszhat, hogy a kaposváriak ízlése tényleg teljesen az olaszra lett kispécizve, hiszen lássuk be, sokkal könnyebben találunk olasz étteremre vagy fagyizóra, mint egy amerikai ízeket kínáló vendéglátó egységre, egy Sushi bárra, vagy egy görög ízekkel operáló gyrososra. Vonzóbbá váltak az olasz ízek, így már senkinek nem áll érdekében kiírnia a táblájára, hogy igazi jó magyaros konyha! 

Ti, hogy viszonyultok az olasz ízekhez? Vevők lennétek azért más ízvilágú konyhákra is?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: