Hétvégén Kaposvárra is megérkeznek a hullócsillagok!

2017. 08. 07., hétfő, 08:21

Hétvégén Kaposvárra is megérkeznek a hullócsillagok!

Július közepe óta a szemfüles hullócsillag vadászok már megpillanthattak párat a Perseida meteorrajból, átlagosan óránként egyet. Számuk napról-napra növekszik, mostanra már 4-5 kis tűzgömböt is megfigyelhettünk óránként, péntektől azonban beindul a tűzijáték.

AUGUSZTUS 10-ÉN MÁR ÓRÁNKÉNT 15 hullócsillagot IS LÁTHATUNK, 12-13-ÁRA PEDIG 50-80 HULLÓCSILLAGGAL ELJÖN A PERSEIDÁK MAXIMUMA, A LEGSŰRŰBB HULLÁS 0 ÉS 4 ÓRA KÖZÖTT VÁRHATÓ – ÉRDEMES ELŐRE ÖSSZEÍRNI A KÍVÁNSÁGOKAT.

 

 

Na de milyen lesz az idő?

A megfigyeléshez persze alapvető fontosságú, hogy milyen lesz az idő. A jelenlegi előrejelzés szerint péntek éjjelre várhatóak záporok, zivatarok, szombaton-vasárnap viszont felhőtlen égre van kilátás, persze ezt még nem érdemes készpénznek venni. 

 

És honnét érdemes nézni?

Olyan helyen érdemes letáborozni, ami minél távolabb esik a lakott helyektől, így kisebb a fényszennyezettség. Célszerű tehát kiruccani a városból és leugrani például a Desedára - a gátról például gyönyörű panorámára van kilátás -, vagy valamelyik környékbeli kilátóhoz.

 

A Zselici Csillagpark tökéletes helyszín

Persze az igazi csillagvadászok nem elégednek meg ennyivel, a tökéletes helyszínhez kicsivel többet kell utazni a városból. Itthon csak néhány, a nagyvárosoktól messzebb lévő helyen van elég sötét ahhoz, hogy az ég fekete alapon pislákoló fehér legyen, ne pedig egy óriási sárgás vattacukor. A néhány ilyen hely egyike a Kaposvártól nem messze található Zselici Csillagpark.

 

 

Mikor induljak el?

Ahhoz, hogy ne maradjatok le semmiről, érdemes napnyugta előtt valamivel érkezni. Ez két dolog miatt jó: egyrészt még világosban fel tudjátok mérni a terepet és kipakolni a cókmókot, másrészt (milyen érdekes) az ember szeme pont úgy van kitalálva, hogy nagyjából pont ugyanannyi idő alatt szokik hozzá teljesen a sötétséghez, mint amennyi idő a naplemente és a sötétség beállta között van.

 

Kellemes csillagvadászatot!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: