2017. 08. 04., péntek, 12:48

Ha a hétvégén a Balaton felé veszitek az irányt, muszáj kipróbálnotok a 2017-es Év Strandétele-díj jelöltjeit!

Ez a nyár sem múlhat el anélkül, hogy a Balatoni KÖR és a We Love Balaton megkeresse az Év Strandételét, ami egyszerű, de mégis kreatív, friss, helyi alapanyagokból készül és büfékörülmények között, gyorsan elkészíthető. A Kalóz már tavalyelőtt is kitette az irányjelzőt a HarcsaKrumplival, amit tavaly a Paletta Big Mekkje követett a trónon. Most bemutatjuk azt a 6-os listát, amiből a Balatoni KÖR által felkért zsűri választja ki az idei nyertest.

Pulled Ponty – Paletta Bisztró

 

A Paletta laboratóriumában sokáig kísérleteztek ezzel a halas fogással, a végeredmény egy bagelbe töltött ponty hasaalja lett sajtkrémmel – Korosa András nemesbüki sajtkészítőtől –, bébispenóttal és fokhagymakompóttal. A pontyot fél napig marinálják, néhány óráig füstölik, utána tépik darabokra, mint a pulled húsokat. A Paletta kínálatában 1250 forintért vehetitek meg a szendvicset, de visznek belőle a vízhez közelebb is, a keszthelyi és a fonyódi Pavilon-strandbüfékbe, itt az ára 950 forint.

 

Mekk Málna – Kishableány Terasz

 

 

Céklasaláta, kecskesajt, málna és rukkola ciroklisztes baguette-ben: ez a Mekk Málna, a badacsonytomaji Kishableány újító szellemű versenyzője. Ismerősen cseng a neve? Nos, ez nem a véletlen műve, mert tulajdonképpen a tavalyi bajnok Big MEKK unokatestvérével állunk szemben. Az ízek nála is csodásan harmonizálnak, a pénztárcánkat viszont nem kíméli: egy szendvics 2090 forintba kerül, ezzel pedig a Mekk Málna a mezőny egyik legdrágábbja. Meglátjuk, a minőség képes lesz-e feledtetni az árazást.

 

Pörckolbász lencsesalátával és lilahagyma lekvárral – Kalóz

 

Újító szándékból a Kalózban sosincs hiány, főleg, mióta megérkezett hozzájuk Kocsis Bálint, az új kreatív séf. Azóta szépiatintával feketére festik a burgert, zöldfűszeres harcsagombócot tesznek a karottalevesbe és hajdinarizottóval kínálják a medvehagymás dagadót. Tavaly előtt egy kevésbé extrém strandétellel állhattak fel a dobogó tetejére, a harcsa-krumpliért pedig azóta is messzeföldről járnak a Kalózba. Az idei nevezettjük már a kalandvágyóbb kombinálás lázában született, ahol három különböző ízvilág áll össze egy ősrobbanássá, ráadásul úgy, hogy elég jól laktat is. 1990 forintért persze nem is várunk mást egy strandételtől.

 

Rántott malacpofa szendvics, Neked Főztem – Zánka

 

A Neked Főztem már harmadik éve mutatja be Zánkán, hogyan lehet környéken termelt alapanyagokból, bisztrókonyhát megszégyenítő fogásokkal strandolókat jóllakatni, természetes volt tehát, hogy idén is beszállnak a versenybe. Erre az alkalomra rakták össze a rántott malacpofa szendvicset kovászolt babbal és cheddar sajttal, amit hivatalosan is lehetetlen úgy elfogyasztani, hogy ne együk le még a zokninkat is. A méretes húsdarabok elég energiát adnak két Balaton-átúszáshoz is, viszont olcsón nem fogjuk megúszni, 2590 forintos darabárával ez a szendvics a mezőny legdrágábbja.

 

Diós-sajtos tortizza – A Konyhám

 

A Konyhám még csak néhány hete próbálja megreformálni a balatonfenyvesi strandétkezést, ahová a burgereik, szendvicseik és más egyebeik mellett a strandos büféreggeli intézményét is meghonosították. Nem kell Sherlock Holmesnak lenni ahhoz, hogy a versenyzőjük nevéből kitaláljuk, a tortilla és a pizza hibridjével indulnak, vagyis inkább egy olyan pizzával, amin a feltét pizzatészta helyett egy tortillalapra került. A feltét pedig nem más, mint egy örökzöld és nyáriasan könnyű sajt és dió kombináció egy kis zöld pestóval. A tortizza még laktat is, de csak annyira, hogy ne kelljen a következő kör úszás előtt egy órát anakonda-pózban, emésztéssel eltölteni, tehát igazi könnyű strandebéd 990 forintért.

 

Eperleves – Vitorlás Bisztró Keszthely

 

keszthelyi Városi Strand nyári konyhája többek között a zalai ízeket is próbálja meghonosítani a fürdőzők között, ami nem mindig megy egyszerűen a lángoshoz szokott környezetben, viszont a marcali eperből készült levesükkel rendesen betaláltak, mára már sokan csak emiatt zarándokolnak el ide. Nem is csoda, igazi nyári fogás ez, ami a benne úszó túrógombóctól még kiadós is, nagy melegben egy felnőttnek is elég ebédre. Lehet egyébként kérni gyerekváltozatban is, ebben az esetben a gombóc helyett mályvacukrokat találunk a frissítő lében. A felnőtteknek szánt verzió 890, a gyerekeké pedig 650 forintba kerül.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: