2017. 06. 27., kedd, 13:45

Ez már biztos: Magyarországon a legfogyasztottabb kábítószer a kannabisz

A kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja Június 26-ra datálódik, ennek okán az M1 reggeli műsorában foglalkoztak a témával, ahol is Csákó Ibolya alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályának kiemelt főreferense elmondta, hogy Magyarország élen jár a dizájnerdrog-fogyasztásban.

 

Nem csak a fű pörög

Magyarországon a “legfogyasztottabb” kábítószer a kannabisz, de 2010-ben megindult az új pszichoaktív anyagok, az úgynevezett dizájnerdrogok térhódítása is. Mint mondta, ezek olcsón előállítható, könnyen beszerezhető szintetikus anyagok, ennek volt köszönhető gyors térhódításuk. Kiemelte a dizájnerdrogokkal szembeni küzdelemben a 2012-ben bevezetett úgynevezett C-listát, amely rögzíti az új pszichoaktív anyagokat.

 

 

2014-től csökkent a “dizájnerdrog-őrület”, és ezzel párhuzamosan megindult a klasszikus, amfetamin-tartalmú kábítószerek újbóli térhódítása.

 

Ugyan a dizájnerdrogoknak Magyarországon már szűkül a piacuk, de még mindig jóval olcsóbbak, mint az alkohol és a klasszikus kábítószerek, főleg a fiatalok és a szegényebbek a veszélyeztetettek, ám ebben az évszakban rendszerint emelkedik a fogyasztók és a lefoglalások száma is. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: