2017. 06. 13., kedd, 14:48

Itt a program, ami közli veled hány éven belül veszik át a helyed a robotok és ezzel együtt mikor leszel munkanélküli!

Minden szakmát más mértékben érint a robotok térnyerése, ezért hasznos ez az oldal, ahol gyorsan kiderítheted, mennyire van veszélyben a munkád. Előre szólunk: vannak olyan állások, amelyeknél az automatizáció miatt tulajdonképpen már most el kell gondolkodnod a továbbképzésen vagy váltáson, ha nem akarsz pár év múlva elfogadható munkalehetőségek nélkül maradni.

Will Robots Take My Job oldalon választ kapsz a kérdésre, mégpedig egy oxfordi tanulmány becslései alapján.

Elég angolul beírni a munkádat/pozíciódat – ha nem ismered a pontos angol kifejezést rá, itt gyorsan megtudhatod –, majd az Enter billentyűt megnyomva megjelenik egy szám arról, hány százalék eséllyel veszik el a munkádat a robotok.

 

 

Ahogy az alábbi példán látszik, a pénztárosok nagyon is félhetnek és gondolkodhatnak a váltáson vagy továbbképzésen, amit az Amazon szupermarketes fejlesztése is igazol. Vagy például a Tesco itthon is bevezetett önkiszolgáló pénztárai, melyekből kevesebb már biztos nem lesz, több annál inkább.

 

 

A szám és rövid angol nyelvű indoklás alatt még két fontos megjegyzés látható arról, hogy mennyire kezdhetünk aggódni, illetve a szakmán belül milyen növekedési potenciál van a következő években – már ha van egyáltalán. 

Ha nincs kedvetek az oldalon kutatni, böngésszétek ezt a Funfographics által készített infografikát, ami összegzi, hogy a különböző munkakörökben kinek mennyire kell tartania a robotoktól.

 

 

Kinek mennyi félnivalója van? 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: