2017. 05. 24., Szerda, 09:38

Ne ess pánikba! És csütörtökön legyen nálad törülköző!

Május 25-én az egész világ- és talán az egész galaxis - törülközőnapot tart (Towel Day), így tisztelegve a híres sci-fi író, Douglas Adams előtt.

Douglas Adams legismertebb regényében, a Galaxis útikalauz stopposoknak-ban, a főszereplők első és legfontosabb szabálya, hogy mindig, minden körülmények között legyen nálad egy törülköző ha útnak indulsz a galaxisban. Ez különösen fontos akkor, ha éppen közeledik a világvége, mert a vogonok tervezett galaktikus hiperűrsztrádája útjában épp a Föld bolygó áll. Főszereplőnknek, Arthur Dentnek nincs mit tennie – barátja Ford unszolására – el kell hagynia a Földet ha nem akar meghalni. 

Az első törülközőnap Adams halála után két héttel, 2001. május 25-én volt így ezen a napon a rajongók és tisztelők mindenhova a törülközőjükkel mennek, amiről így ír a Galaxis útikalauz stopposoknak:   

Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk(..), felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele(..), megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket..

E jeles nap alkalmából a rajongók évről-évre egyre őrültebb és különlegesebb eseményeket eszelnek ki az egész világon. A Towelday.org oldalon gyűjtik a törülközőnappal kapcsolatos eseményeket és mindenkit arra buzdítanak, hogy népszerűsítsék Douglas Adams örökségét. Volt már például Sanghajban vízipisztoly harc, Dél-Afrikában egy nő azt vállalta, hogy törülközővel a vállán fog workshopot tartani. A legőrültebb tettre talán egy angol úriember vállalkozott, aki egy jótékonysági biciklitúrát tett Európa körül. 

Csütörtökön tehát törcsinap, ne felejtsétek otthon!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: