De mi is az a Michelin-csillag?
A franciaországi központú gumigyártó Michelin több mint száz éve foglalkozik útikönyvek kiadásával. 1926 óta csillagok odaítélésével tüntetik ki a különösen kiválónak ítélt éttermeket, a legjobb helyeket eggyel, kettővel vagy hárommal jelölik. Az értékelés rendkívül szigorú, igen kevés csillagot osztanak ki évente. A Michelin-csillag jelenleg a legnagyobb gasztronómiai elismerés.
A Michelin ellenőrei inkognitóban látogatják az éttermeket, évente több száz helyet keresnek fel. Magyarországon először 2010-ben kapott Michelin-csillagot étterem, a Costes.
Az éttermeket öt szempont szerint értékelik:
-
Az ételek minősége
-
A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége
-
A konyha eredetisége, stílusa
-
Az ár-érték arány
-
A látogatások gyakorisága
Kollégánknak sikerült kinyomoznia, hogy a tesztelés mikor zajlott és aznap mit fogyasztottak az inspektorok. Úgy tűnik a hazai ízek győzték meg őket, az ételek minőségére, eredetiségére nem lehetett panaszuk. A fotók tanúsága szerint lencselevest, sajtos-tejfölös spagettit és magyaros pizzaszeleteket fogyasztottak.
Szakértői vélemények szerint a Michelin az újító szakácsokat részesíti előnyben. A tradicionális ételek felújításán túl, a szakácsnak valamilyen új receptet, meglepő ízvilágot, rá jellemző különlegességet kell produkálnia, ami a Vasútnál maximálisan tetten érhető.
Az egyre színesedő hazai gasztrokultúra innentől tehát fontos részét képezi a Vasút Étterem, számíthatunk az ínyencek, bloggerek, fővárosi sznobok megjelenésére, és reményeink szerint a város turisztikai élete is fellendül majd.
Szívből gratulálunk!