2017. 04. 01., szombat, 10:00

Hihetetlen, de egy kaposvári étterem gyűjtötte be az 5. hazai Michelin-csillagot!

Magyarországon négy étterem büszkélkedhet Michelin-csillaggal: a Borkonyha, a Costes, az Onyx étterem, és a Costes Downtown. Március 6-tól ez a szám ötre ugrott, hiszen hatalmas meglepetésre a kaposvári Vasút Étterem is elnyerte ezt a rangos kitüntetést.

Állítólag az épület páratlan szépsége is szerepet játszott a döntésben

De mi is az a Michelin-csillag?

A franciaországi központú gumigyártó Michelin több mint száz éve foglalkozik útikönyvek kiadásával. 1926 óta csillagok odaítélésével tüntetik ki a különösen kiválónak ítélt éttermeket, a legjobb helyeket eggyel, kettővel vagy hárommal jelölik. Az értékelés rendkívül szigorú, igen kevés csillagot osztanak ki évente. A Michelin-csillag jelenleg a legnagyobb gasztronómiai elismerés.

A Michelin ellenőrei inkognitóban látogatják az éttermeket, évente több száz helyet keresnek fel. Magyarországon először 2010-ben kapott Michelin-csillagot étterem, a Costes.

Az éttermeket öt szempont szerint értékelik:

  1. Az ételek minősége

  2. A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége

  3. A konyha eredetisége, stílusa

  4. Az ár-érték arány

  5. A látogatások gyakorisága

Kollégánknak sikerült kinyomoznia, hogy a tesztelés mikor zajlott és aznap mit fogyasztottak az inspektorok. Úgy tűnik a hazai ízek győzték meg őket, az ételek minőségére, eredetiségére nem lehetett panaszuk. A fotók tanúsága szerint lencselevest, sajtos-tejfölös spagettit és magyaros pizzaszeleteket fogyasztottak.  

 

Azt mondják az egyik revizor háromszor merített a méretes tálból
Néha a plebejus ételek esnek a legjobban
A pizzánál talán az eredeti Dél-Olasz jelleget díjazták?

Szakértői vélemények szerint a Michelin az újító szakácsokat részesíti előnyben. A tradicionális ételek felújításán túl, a szakácsnak valamilyen új receptet, meglepő ízvilágot, rá jellemző különlegességet kell produkálnia, ami a Vasútnál maximálisan tetten érhető.

 

A Vasút látványkonyhája maximálisan illeszkedik a progresszivitást kereső ítészek szemléletmódjához

Az egyre színesedő hazai gasztrokultúra innentől tehát fontos részét képezi a Vasút Étterem, számíthatunk az ínyencek, bloggerek, fővárosi sznobok megjelenésére, és reményeink szerint a város turisztikai élete is fellendül majd.

 

Szívből gratulálunk!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: