2017. 03. 08., Szerda, 12:52

Így ünneplik a nőnapot a különböző országokban

A nemzetközi nőnapot szerte a világon március 8-án ünneplik. Ezen a napon köszönjük meg a hölgyeknek mindazt a jót, amit társadalmunkért és családjaikért tesznek. Politikai kezdeményezésként indult, de mára szerencsére ezt a jellegét a legtöbb országban elveszítette és a különböző kultúrákba beépülve megmaradt egy olyan napként, melyen a férfiak apró ajándékokkal és virágokkal fejezik ki megbecsülésüket a hölgyek felé.

Több országban, például Romániában és Bulgáriában, ez az ünnep egybe esik az Anyák napjával. Így nem csak az urak lepik meg virággal a hölgyeket, de a gyerekek is apró ajándékokkal örvendeztetik meg szüleiket és nagyszüleiket.

Különleges szokás, hogy az olasz férfiak sárga mimózákat tartalmazó virágkompozíciókat ajándékoznak nőnapon. Az olasz  – politikus és partizán – Teresa Mattei választotta ezt a virágot a francia jelképek a viola és a gyöngyvirág helyett, mert úgy érezte ezek a virágok Olaszországban ritkák és drágák.

A sárga tulipán vagy mimóza Oroszországban is az egyik legnépszerűbb ajándék Nőnapra.  Ez vajon csak véletlen vagy van összefüggés a sárga tulipán jelentésével? Nem tudjuk, mindenesetre érdekes egybeesés.

Portugáliában a hölgyek sokszor csajos estét tartanak, és az urak nélkül mennek el vacsorázni és bulizni.

Kínában a hölgyek kapnak egy fél nap szabadságot, hogy jusson egy kis idejük magukra is. Sőt munkaadójuk sokszor még valamilyen apró figyelmességgel is meglepi őket, hogy teljes legyen napjuk.

Pakisztánban a dolgozó nők minden évben ezen a napon emlékeznek meg arról a folytonos harcról, melyet az őket megillető azonos jogokért vívnak az élet számos területén. Sok helyen ezt a napot a nők egyenlő jogaiért való küzdelemnek dedikálják. Például Lengyelországban is gyakoriak a feminista megmozdulások ezen a napon.

Érdekes „szokás”, hogy a taiwani kormány minden évben ezen a napon teszi közzé a női lakosok derékméretére vonatkozó kutatási eredményeit, összekapcsolva egy az elhízás veszélyeire felhívó figyelmeztetéssel. Ebből valószínűleg levonhatjuk azt a következtetést, hogy a derekak évről évre szélesebbek lesznek és nem pedig fordítva. 

Közép-, és Kelet Európában, köztük hazánkban is, szintén szokás, hogy az urak virággal és csokoládéval lepik meg az életükben jelenlevő hölgyeket. Elsősorban családtagjaikat és kollégáikat, de sokan gondolnak azokra a hölgyekre is, akikkel tudják, hogy aznap találkozni fognak, számukra is készülnek egy szál virággal.

Kaposváron így köszöntik a hölgyeket ezen a szép napon!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: