2017. 03. 03., péntek, 10:18

Áll a bál a Bajcsy ovinál – Facebook komment miatt pereskednének

Nagy port kavart egy ártalmatlannak tűnő kérdés a Facebookon. A „Somogyi Babaklub, és minden egyéb” csoportban kérte ki a tagok véleményét valaki néhány oviról, amikor az egyik hozzászóló egy elég kényes információt osztott meg a Bajcsy Zsilinszky utcai intézményről.

Az ártalmatlan kérdés és a botrányt kirobbantó komment.Talán még maga a kérdező sem gondolta volna, hogy egyszerű kis érdeklődéséből ekkora vihar kerekedik. Az anyukák egymás után osztották meg gondolataikat a kaposvári óvodákkal kapcsolatban, amikor érkezett Erika, egy elég nyomós érvvel:

Bajcsy ovinál több, megbízható szülőtől hallottam, hogy nem törlik ki a gyerekek fenekét ha kakil. Arra buzdítják a szülőket, hogy PROGRAMOZOTTAN arra tanítsák a gyerekeket, hogy otthon kakiljanak, időre (reggel, ovi előtt vagy délután, ovi után) 4 szülő is jelezte felém ezt és székelési problémája lett a gyerekeknek. A véleményemet, nem óhajtom itt kifejteni.

 

Bár a történet elsőre blamának tűnik, a hozzászólók között rendre megjelentek a hasonló dolgokról tudó anyukák, így hirtelen elég felkapott lett a hozzászólás. Az igazán meghökkentő dolog azonban csak ezt követően érkezett, amikor Erika kézhez kapott egy hivatalos levelet a Bajcsy Zsilinszky óvodától.

A levelet Erika azonnal közölte is a Facebookon, jelezve meglepődöttségét, hogy egy Facebook kommentnek, amit alig páran olvastak egy zárt csoportban jogi következményei lesznek. A levél hivatalos, ügyiratszámmal és pecséttel ellátott, így nem lehet komolytalannak nevezni.

 

Íme a levél:

 

A hivatalos levél ErikánakA levélben ugyan vannak pontatlanságok, hiszen Erika nem a Babaklub csoport tulajdonosa, csak egy tagja, viszont még így is elég komoly hangvételű főként úgy, hogy 24 órát kapott a nyilvános bocsánatkérésre és helyreigazításra.

 

A levelet a csoportban osztotta meg Erika

Nem tudjuk kinek van igaza, mindenesetre kíváncsian várjuk a fejleményeket!

 

FRISSÍTVE:

A Babaklub adminisztrátorait számtalan támadás érte az eset kipattanása óta, többen őket okolják a kialakult helyzetért. Nem árt, ha a tisztánlátás végett rögzítünk pár tényt:

  • A klub célja, hogy anyukák tanácsokkal lássák el egymást, ruhákat, eszközöket cseréljenek, megbeszéljék egymással a babákkal kapcsolatos dolgokat.
  • A klub nem fogalmazott meg véleményt, mindössze teret adott a szabad véleménynyilvánításnak, tapasztalatcserének - ami tulajdonképpen célja is, mint minden hasonló klubnak.

​Jó ha tisztában vagytok vele, hogy a Facebook közösségi alapelvei a következőket is tartalmazzák többek között:

"A Facebook olyan hely, ahol mindenki megoszthatja élményeit másokkal, és felhívhatja figyelmüket a számára fontos kérdésekre. Ebből eredően előfordulhat, hogy a tiédtől eltérő véleményekkel találkozol, ami véleményünk szerint fontos beszélgetésekhez vezethet a nehéz témákkal kapcsolatban. Annak érdekében, hogy jobb egyensúlyt teremtsünk sokszínű közösségünk szükségletei, biztonsága és érdekei között, bizonyos típusú kényes tartalmakat eltávolíthatunk, vagy korlátozhatjuk közönségüket."

Ha a megfogalmazott, megosztott tartalom nem Gyűlöletbeszéd, Erőszakos/durva tartalom, vagy Meztelenséget ábrázoló tartalom, addig a következők az ide vonatkozó alapelvek:

"A Facebookot felhasználhatják az emberek arra, hogy eszméket, intézményeket és gyakorlatokat megkérdőjelezzenek. Az ilyen felvetések vitára és jobb megértésre ösztönözhetnek."

"...Engedjük a humort, a gúnyt vagy a társadalmi vitát az ilyen témákkal kapcsolatban, és úgy gondoljuk, hogy amikor az emberek a valódi személyazonosságukat használják, felelősebb módon osztják meg ilyen fejtegetéseiket. Emiatt kérjük az oldalak tulajdonosaitól, hogy akkor is adják a nevüket és Facebook-adatlapjukat az érzéketlen tartalmú oldalakhoz, ha maga a tartalom nem sérti szabályzatainkat."

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: