2017. 02. 22., Szerda, 09:01

Elutaznál, de nincs aki locsolja a növényeidet? Itt a megoldás!

Az utóbbi években rengeteg okos, vagy okosnak nevezett eszköz bukkant fel, pl. az okos kulacs, az okos tornacipő és az okos wc, ezek után az okos virágcserép már meg sem lepett minket.

De mi is az az okos kaspó? 

A készülék képes a beleültetett növényt a megfelelő mennyiségű vízzel ellátni, amikor arra szükség van, illetve ezen kívül egy alkalmazás révén részletes információkat szolgáltat a növény állapotáról, a külső körülmények változásáról - ergo azok is életben tudnak tartani egy növényt, akiknek eddig ez nem sikerült.

Első pillantásra egy hagyományos kaspónak tűnik, pedig a Parrot Pot nem az. Három rétegből áll, szenzorok futnak rajta, kontroll-lámpás, és elemekkel működik.

A termék maga természetesen nem kerámiából, hanem műanyagból készült, amely állítólag rendkívül strapabíró.

Mobilról irányítható

A Parrot Pot intelligenciája abban rejlik, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül képes vezeték nélküli úton keresztül kétoldalú kommunikációt folytatni egy mobil eszközzel. Az ehhez szükséges Flower Power alkalmazás természetesen ingyenesen tölthető le Android- vagy iOS-alapú telefonra vagy tabletre, a hardver pedig magában a cserépben található.

Szinte bármilyen növényt képes ellátni

A növény elültetése után elnevezhetjük az aktuális projektet, és ki kell választani, hogy pontosan mit is pakoltunk a cserépbe. A szoftver adatbázisa egyébként óriási, csak paradicsomból kb. ötven fajta közül lehet kiválasztani a megfelelőt. Ez azért fontos, mert a készülék értelemszerűen ennek alapján dönti el, hogy mennyi vízre van szükség, és ezt követően a locsolást teljesen magától végzi a talaj nedvességtartalmát mérő szenzorból érkező információk alapján. Azaz ha kaktuszt ültetünk, de a programnak azt mondjuk, hogy rizs van benne, akkor valószínűleg a cserép fogja kinyírni kis növényünket.

A szenzorok mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat, a tartályban lévő víz mennyiségét, a talaj tápanyagtartalmát és a külső fényviszonyokat is, és a programon keresztül "szólnak", ha valami nem stimmel. Az így szerzett adatokat el is raktározza, amelyek visszakereshetőek, előhívhatóak akár egy évre visszamenőleg is.

A fantasztikus szerkezet elég drága - najó, nagyon drága - de ha van egy különösen egyedi virágunk, amit nem szeretnénk túlbuzgó szomszédunkra bízni, míg mi nyaralunk, akkor egyet be lehet szerezni belőle.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: