Fura a magyar mozizó – kilógunk a tömegből filmfogyasztás terén

2017. 02. 02., csütörtök, 09:05

Fura a magyar mozizó – kilógunk a tömegből filmfogyasztás terén

​Érdekes statisztika látott napvilágot nemrégiben a magyar emberek filmfogyasztási szokásairól. Kiderült, hogy nem nagyon egyezik az ízlésünk a világ többi részén élőkkel és teljesen más filmekre harapunk rá, mint a nagy átlag.

A Boxofficemojo 2010-ig visszakövethető statisztikáit böngészve lehet rátalálni igencsak meglepő adatokra. Általánosságban kijelenthető, hogy a magyar moziba járók igényei szemlátomást szembe mennek a világ trendjeivel, és olyan filmeket fogyasztanak inkább szívesebben, amelyeket máshol rendre lehúznak a kritikusok. Ez még nem is lenne olyan feltűnő, az viszont már igen, hogy a világsikert arató nagy közönségkedvencek hazánkban egy garast sem érnek, alig ülnek be rájuk néhányan a mozikba.

 

 

A legnagyobb magyar bukások

A következő 15 legnagyobb bukást elkönyvelő filmnek az átlagos értékelése az IMDb-n (a világ legnagyobb filmkritikai oldala, felhasználói pontszámok alapján értékelik a filmeket) 6,71.

Érdemes megjegyezni ezt a számot, mert később még fontos lesz.

 

  1. Rontó Ralph 
  2. Csillagainkban a hiba 
  3. Paul 
  4. Magic Mike 
  5. Paranormal Activity 4 
  6. Ha/Ver 
  7. A dzsungel könyve 
  8. Végre otthon! 
  9. A majmok bolygója: Forradalom 
  10. Sikoly 4 
  11. Paranormal Activity 3 
  12. A szupercsapat 
  13. Hopp 
  14. A bíró 
  15. Törésvonal 

 

Szegény Ronto Ralph bőven vitte a prímet, bár azért a Csillagjainkban a hibán, a Malymok bolygóján és a Bírón mi is meglepődtünk. Ezek a filmek voltak az elmúlt 6 év legnagyobb magyar bukásai, pedig a nemzetközi vélemények szerint azért nem voltak olyan gagyik. Na de lássuk a legjobban teljesítő filmeket is.

 

 

A legnagyobb sikerek hazánkban

  1. Nagyfater elszabadul 
  2. Mike és Dave esküvőhöz csajt keres 
  3. Last Vegas 
  4. Apa ég! 
  5. Kavarás 
  6. Miért pont ő? 
  7. Hivatali karácsony 
  8. Haverok fegyverben 
  9. Hogyan legyünk szinglik 
  10. Bridget Jones babát vár 
  11. Szexvideó 
  12. A főnök 
  13. 47 Ronin 
  14. Vakáció 
  15. Rossz anyák 

 

Robert De Niro és Zac Efron közös filmje brutálisan nagyot kaszált a magyar mozikban, egészen elképesztő, de a film teljes filmbevételének 2 %-át mi adtuk össze. Ez kicsi számnak tűnhet, akkor viszont nem, ha tudjuk, hogy a magyar piac átlagosan a filmek teljes bevételének 0,002 %-át adja. A Nagyfater elszabadul vulgáris poénjai ennek az 1000-szeresét termelték ki. Nem semmi.

 

 

Lényeg a lényeg

Mint korábban említettük, fontos szám az, hogy a nálunk 15 legrosszabbul teljesítő film nemzetközi értékelése átlagosan 6,71. Hogy miért? Mert természetesen a 15 legjobban teljesítő filmnél is megnéztük az IMDb átlagot, amely 6,16-ra jön ki! Tehát a nemzetközi vélemények szerint a nálunk jobban teljesítő filmek gagyibbak, mint az általunk kevésbé látogatott alkotások. Érdekes nem?

A nálunk legrosszabbul teljesítő 15 film között 11 filmnek volt 7 vagy annál nagyobb pontszáma, ami már a jó film kategóriába sorolódik, míg a legjobban teljesítők között egyedül a Haverok fegyverben tudott 7 pont felé ugrani. Ezek szerint a mi ízlésünk jócskán eltér a nemzetközi fogyasztókétól, és jobban szeretjük a korhatáros szabad szájú vígjátékokat, mint bárki más a világon.

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: