Na, kitaláltátok mi készült mondolából és mézből? Persze, hogy a marcipán! És január 12-én van a világnapja, ünnepeljük is meg gyorsan!
Marcipán történelem
Eredetéről a mélyreható kutatások ellenére sem tudunk semmi biztosat. Az ókori perzsák mindenesetre már ismerték a mandulából, mézből, olívaolajból és rózsavízből gyúrt finomságot, amelyet valószínűleg a keresztes lovagokat kísérő kalmárok hoztak el Európába.
Érdekes, hogy a marcipánt régen nem cukrászdákban, hanem patikákban árulták és különböző gyógyhatásokat tulajdonítottak neki. Gyakori volt, hogy szexuális ajzószerként tekintettek rá.
A marcipán név valószínűleg a „Marci panis” vagyis a „Márton kenyere” szavakból származik. Hogy ki volt a névadó Márton, arról megoszlanak a vélemények.
Magyarországon először Mátyás király és Aragóniai Beatrix lakodalmán tűnt fel ez a finom édesség, nyolcadik(!) fogásként tálalták fel sakktábla formájában.
Így készül
Ma a cukrászok a marcipánt mandulabélből, porcukorból és vízből készítik. A cukrot a vízzel sziruposra főzik, és – kissé lehűtve – elegyítik a cukros mandulával, majd a kapott masszát simára gyúrják. A marcipán jellegzetes ízét úgy alakítják ki, hogy 100 szem édes mandulához 5 szem keserű mandulát adnak. A mandulát leforrázzák, majd hideg vízbe engedik, hogy a héja fellazuljon, héjtalanítják, és a válogatott mandula-szemeket kristálycukorral 1:1 arányban két gránithenger között "durván" összehengerlik. Aztán a masszát aromákkal ízesítik és színezik.
A legjobbak
Híres marcipántermékekkel már ti is biztos találkoztatok, nálunk a legismertebb a Szamos, de biztos ettetek már Mozartkugelt (csokis golyóbis), vagy karácsonyi Stollent, esetleg lübecki marcipánt, akik egyébként magukénak vallják a marcipán feltalálásának dicsőségét, de valljuk be, tényleg parádés finomságokat állítanak elő ott.
Személyes kedvencünk a marcipánburgonya, ami csak egy kis kakaóporral van meghintve, így sem csoki, sem más összetevő nem befolyásolja azt az élvezetet, hogy a tömény felületbe harapjunk.
Ha kíváncsiak vagytok hogy is készül ez a remek finomság Szamoséknál, nézzétek meg ezt:
Mi reggel, délben, este falnánk az összeset, a simát, a csokival bevontat, a töltöttet, a figurásat, mindet!
Nektek melyik a kedvencetek?