2017. 01. 12., Csütörtök, 08:27

Thomas Mann csak "a háremek csemegéje" néven emlegette ezt a finom édességet. Mi lehet az?

„Végy nádmézet és megtisztult rózsavizet. Tedd szénre, hadd forrjon fel, s ha sűrű lészen, tégy mondolát belé. Keverjed, hogy meg ne égjen. Tedd az tűztűl, és keverj nádmézet belé. Kóstold meg, ha jóízű-é, és ebbűl az mondolatésztábúl marcapántot csinálhatsz.” (Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból)

Na, kitaláltátok mi készült mondolából és mézből? Persze, hogy a marcipán! És január 12-én van a világnapja, ünnepeljük is meg gyorsan!

Marcipán történelem

Eredetéről a mélyreható kutatások ellenére sem tudunk semmi biztosat. Az ókori perzsák mindenesetre már ismerték a mandulából, mézből, olívaolajból és rózsavízből gyúrt finomságot, amelyet valószínűleg a keresztes lovagokat kísérő kalmárok hoztak el Európába.

Érdekes, hogy a marcipánt régen nem cukrászdákban, hanem patikákban árulták és különböző gyógyhatásokat tulajdonítottak neki. Gyakori volt, hogy szexuális ajzószerként tekintettek rá.

A marcipán név valószínűleg a „Marci panis” vagyis a „Márton kenyere” szavakból származik. Hogy ki volt a névadó Márton, arról megoszlanak a vélemények.

Magyarországon először Mátyás király és Aragóniai Beatrix lakodalmán tűnt fel ez a finom édesség, nyolcadik(!) fogásként tálalták fel sakktábla formájában.

Így készül

Ma a cukrászok a marcipánt mandulabélből, porcukorból és vízből készítik. A cukrot a vízzel sziruposra főzik, és – kissé lehűtve – elegyítik a cukros mandulával, majd a kapott masszát simára gyúrják. A marcipán jellegzetes ízét úgy alakítják ki, hogy 100 szem édes mandulához 5 szem keserű mandulát adnak. A mandulát leforrázzák, majd hideg vízbe engedik, hogy a héja fellazuljon, héjtalanítják, és a válogatott mandula-szemeket kristálycukorral 1:1 arányban két gránithenger között "durván" összehengerlik. Aztán a masszát aromákkal ízesítik és színezik.

A legjobbak

Híres marcipántermékekkel már ti is biztos találkoztatok, nálunk a legismertebb a Szamos, de biztos ettetek már Mozartkugelt (csokis golyóbis), vagy karácsonyi Stollent, esetleg lübecki marcipánt, akik egyébként magukénak vallják a marcipán feltalálásának dicsőségét, de valljuk be, tényleg parádés finomságokat állítanak elő ott.

Személyes kedvencünk a marcipánburgonya, ami csak egy kis kakaóporral van meghintve, így sem csoki, sem más összetevő nem befolyásolja azt az élvezetet, hogy a tömény felületbe harapjunk.

Ha kíváncsiak vagytok hogy is készül ez a remek finomság Szamoséknál, nézzétek meg ezt:

Mi reggel, délben, este falnánk az összeset, a simát, a csokival bevontat, a töltöttet, a figurásat, mindet!

Nektek melyik a kedvencetek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: