2016. 12. 14., szerda, 11:07

„Fehér Karácsony, úgy vártunk rég” – most akkor lesz fehér karácsonyunk Somogyban vagy sem?

A meteorológusok általában nem szívesen bocsátkoznak jóslatokba a hetekkel későbbi időjárást illetően - amit meg is értünk -, hiszen a tuti előrejelzést csak néhány napra előre lehet megmondani. Az időkép csapata azonban most megpróbálkozott a lehetetlennel és megsaccolta nagyjából mekkora esélye van a fehér karácsonynak. Annyit elárulunk: teljesen még nem kell lemondanunk róla!

Az időkép.hu – csupán jófejségből - most egy térképen jelölte be, hogy az ország mely területén mekkora az esély arra, hogy karácsonykor hulljon a hó.

Az ábrán jól látszik, hogy az ország legnagyobb területén – így Kaposváron is - 35 százalékra teszik ennek az esélyét! Ha belegondolunk, ez nem is olyan alacsony szám. legalábbis a 0 százalékhoz képest...

 

Most akkor örüljünk ennek a 35%-nak?

A 15 napos előrejelzés is bíztató

A köpönyeg portálján olvasható 15 napos előrejelzés is ad némi sanszot a hópelyhek érkezésének. Főleg szenteste és Karácsony 2. napján várható 1-2 cm friss hóréteg.

 

Annak a 2 cm-nek is örülnénk!

A hagyományok nincsenek mellettünk

Ha egy kicsit belemélyedünk a népi hagyományok és babonák világába, akkor a december 13-án tartott Luca napjának jóslataiból is levonhatunk néhány konklúziót. A Luca naptól karácsonyig terjedő időszakban ugyanis időjárásjóslásra alkalmas praktikákat űztek, majd ennek a tizenkét napnak az időjárásából következtettek az elkövetkező egy évre. Úgy vélték, hogy amilyen az első nap, olyan lesz az eljövendő év első hónapja, amilyen a második nap, olyan a második hónap és így tovább. Ezt nevezik egyébként Luca kalendáriumának. Ha tehát ebből indulunk ki, a január és a február biztosan száraz, hideg időt fog hozni.

 

És mit mond a statisztika?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján 1994 és 2014 közt mindössze az esetek negyedében fordult elő olyan alkalom, hogy a meteorológiai mérőállomáson összefüggő hóréteget mértek. Az elmúlt 100 év során pedig mindössze 15 alkalommal fordult elő olyan, hogy az ünnep mind három napján legalább 5 centiméteres volt a hóréteg vastagsága. Tíz centiméternél is több hó volt 1917-ben, 1927-ben, 1933-ban, 1963-ban, 1969-ben, 1970-ben és 1996-ban, míg 1935-ben 30 centiméteres hótakaró volt 24-én, amely a három nap alatt csak 5 centiméterrel csökkent.

 

Mindezek ellenére mi bízunk abban a 35 százalékban és nagyon várjuk a fehér karácsonyt!

Ti mit tippeltek, lesz fehér karácsonyunk?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: