A nagy kaposvári FORRÓ CSOKI TESZT

2016. 11. 15., kedd, 11:47

A nagy kaposvári FORRÓ CSOKI TESZT

Ahogy hidegebbre fordul az idő, az üccsiket egyre gyakrabban váltjuk le valamilyen forró italra. Az édesszájúak kedvence ilyenkor a forró csoki, amit persze otthon is el lehet készíteni, de megvan annak a sajátos hangulata, mikor bemenekülünk valahova a cidri elől. Ennek megfelelően meg is jelentek a kávézók kínálatában ezek a boldogságbombák, mi pedig annak járunk utána, hol kapni a legjobbat a városban.

Izé, amúgy mi az a forró csoki? Nem ugyanaz mint a kakaó?

Nem. Bár vannak, akik szerint a forró csoki és a forró kakaó ugyanazt jelentik, valójában két különböző nedűről van szó. A kakaóital kakaópor, cukor és tej vagy víz keveréke, ezzel szemben a forró csoki a kakaót, a cukrot és a kakaóvajat egyaránt tartalmazó csokoládéból készül, természetesen tej vagy víz hozzáadásával. A két ital közti legfontosabb különbség tehát a kakaóvaj jelenléte, amitől a forró csoki zsírtartalma magasabb, mint a kakaóitalé.

 

És mitől jó a forró csoki?

Tudjuk persze, hogy mindenkinek más jön be igazán - sűrűbb/kevésbé sűrűbb, édesebb/kesernyésebb - de tény, hogy a frankó forró csokoládé alapanyaga mindig jó minőségű, általában magas kakaótartalmú (50% feletti) étcsokoládé. Sok helyen olvashatjuk, hogy ha jót akarunk magunknak, kerüljük az instant porokat. A legtöbb instant por valóban elég csalóka, hiszen tartalmaznak keményítőt (amitől sűrűbb lesz az ital), színezéket (amitől sötétebb) és aromát (amitől csokisabbnak hat). Itt azonban meg kell jegyezni, hogy jó minőségű, organikus, minden csokin kívüli hozzávalótól mentes alapanyagot is lehet kapni őrölt formában, csak ezeket nem a multik polcán fogjuk megtalálni. 

 

Milyen szempontok szerint pontozunk?

Nem találtátok volna ki, ezért eláruljuk, hogy fő szempontunk az ÍZ. Aztán sokat dobhat az élményen a KÜLLEM, amint látni fogjátok, ahány hely, annyi féle tálalás. Értékeljük még a VÁLASZTÉKot, és az olyan EXTRA FIGYELMESSÉGeket, mint például a laktózmentes tej. Ezen szempontok szerint 0-10 pontot osztunk ki a kávézók között.

 

STÜHMER KÁVÉZÓ

 

 

A Stühmer Brando port használ forró csokijához, a klasszikus mellett kérhetünk fekete és fehér kiadást is, melyeket 8 féle sziruppal tuningolhatunk. A klasszikus variáció átlagos íze és állaga után a mogyorós ízesítést már túlzottan édesnek találtuk.

 

Ár: 690-

Választék: Klasszikus, Fekete, Fehér, + 8 féle szirupos ízesítés

Extrák: Laktózmentes tej

Pontszám: 6

 

ELEVEN KULTÚRBISZTRÓ

 

 

Az Eleven a forró csokizás gourmet oldalát vette célba, egy magyar brand, a Szántó Tibor-féle Noble cocoa 70- és 100% kakaótartalmú alapanyagaiból, géppel készítik a tutit. Az eredmény egy viszonylag híg, nem túl édes finomság, aminek valóban csokoládé íze van, a kakaóitalra egyáltalán nem hasonlít. Igazi, hiszen nem a tartósítószertől, vagy a hozzáadott cukortól lesz alapvetően ízes. Nekünk a 100%-os verzió már túl kesernyés (csokis) volt, az édesszájúak mindenképp küldjétek meg egy kis mézzel vagy cukorral! Itt még megjegyeznénk, hogy van 100%-os kakaó is, amit szintén erősen ajánlunk kipróbálásra!

 

Ár: 550-

Választék: 70-és 100% kakaótartalmú, + 4 féle íz

Extrák: Laktózmentes tej, mandulatej

Pontszám: 9

 

LA VITA CAFFÉ

 

 

Az Eraclea márka fehér, barna, tejcsoki variációi közül választhatunk. Kellemesen sűrű az állaga, de nem igazán jön ki a csokiíz.

 

Ár: 490-

Választék: Fehér, Barna, Tejcsoki

Extrák: -

Pontszám: 6

 

EGYKÁVÉZÓ

 

 

Olasz porból való a jóság, fehér, barna alapízekkel és sok fajta ízesítéssel kérhetjük. A teszt legsűrűbb csokija, nem túl édes és nagyon jól kijön a csokiíz - kicsit olyan mint a mama csokipudingja! A fehér kiadásnál éreztünk némi műízt és az epres ízesítés sem igazán jött be, de a díszítés igazán fantáziadús, plusz pontot ér. Maradjatok a klasszikus barna variációnál és biztos nem csalódtok!

 

Ár: 490-

Választék: Fehér, Barna, + több féle szirupos ízesítés

Extrák: Laktózmentes-szója-rizs tej

Pontszám: 9

 

CENTRÁL KÁVÉZÓ

 

 

Olasz márka több fajta ízesítéséből választhatunk, a végtermék a Stühmer és a La Vita csokijához hasonló, mind állag, mind íz terén.

Ár: 400-

Választék: Klasszikus, Fehér, több fajta szirupos ízesítés

Extrák: -

Pontszám: 6

 

ROTONDA CAFÉ

 

 

7 fajta Perté ízből választhatunk, mi a klasszikust és a narancsos-fahéjast próbáltuk be. Nincs műíze, de azt sem mondanánk hogy egyértelműen kiérződik a csoki. Pont annyira sűrű, hogy még szívószállal tökéletesen lehet fogyasztani, a tejszínhab felhő pedig különösen finom. Ajánljuk a narancsos-fahéjast, megalapozza a karácsonyi hangulatot!

 

Ár: 450-

Választék: 

Extrák: Laktózmentes tej

Pontszám: 7

 

Hamarosan jövünk a második résszel!

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: