2016. 10. 18., kedd, 10:43

Október 23-án fényfestés, mapping a Városházán! - De mi a gyöngyháznyelű fenét jelentenek ezek a szavak?

Kaposvár Város Önkormányzata mapping versenyt hirdetett "Fénnyel elmondva, fénnyel megfestve" címmel az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a városháza épületére. De mégis mi a fene ez a mapping, amiből még versenyt is rendeznek?

Kezdjük először is azzal, hogy mi az a fényfestés!
Ha fényfestésről beszélünk, akkor arról van szó, hogy projektorokkal, írásvetítőkkel és hasonló berendezésekkel megvilágítanak egy épületet, vagy vásznat. Ez lehet állókép, vagy videó. Esetünkben 2 darab nagy teljesítményű projektorral lesz megvetítve a városháza.
 
 
Eddig értjük, de hogyan lesz ebből mapping?
A fényfestésnek ez egy speciális műfaja, amikor az adott épületre van rákottázva a vetítés, így kihasználva az épület jellegzetességét. Egy egyszerű példával illusztrálva: az egyik ablakon bemegy a fénycsóva, a másikon kijön. Ehhez szükség van egy nagyon pontos 3D modellre. Esetünkben a városházáról, ami így néz ki: 
 

 

Ezt a modellt felhasználva készítik az alkotók a vetítést, ami már nem tartalmazza a fenti képet, csak a ráhúzott videót.

egy 3 perces anyag elkészítése kb. 1 hónapi munka...

Mikor ez elkészült, jöhet a vetítés. De ez sem olyan egyszerű! A projektorokat pontosan abban a szögben és távolságra kell elhelyezni, mint ahogy a 3D-s modellben meg van szerkesztve az anyag.

De elég a technikai részletekből, gyertek el és nézzétek meg élőben, felejthetetlen élmény lesz!

 

Mikor?

Október 23-án vasárnap 18:00-kor az ünnepi műsor után, és november 4-én 18:00-kor megnézhetitek a győztes alkotásokat.

 

Facebook esemény

Három éve karácsonykor már láthattátok a városházát ilyen módon megvetítve. Így festett akkor:

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: