2016. 10. 13., csütörtök, 10:25

Hatalmas kamu az évszázad leghidegebb teléről szóló hír

- Hallottad? Állítólag brutális tél jön, több helyen is olvastam - az utóbbi napokban úton-útfélen belebotlottunk hasonló beszélgetésekbe. Utánajártunk az info valóságtartalmának.

40 feletti olvasóinknak talán beugrik a legutóbbi extrém tél, az a bizonyos 86-os... A "mesetél" szilveszterén már -20-25 C fokos hideget mértek. Az 1987 január 12-13-i havazás pedig azért lett emlékezetes, mert -10-12 C fokos hőmérséklet mellett hófúvással 30-35 cm-es hóréteg alakult ki. Tankkal szállították a kenyeret, bezártak az iskolák, teljes káosz volt az országban.

 

Budapest, 1987.

Bár az időjósok szerint minden 50 évben van esély rá, hogy -20 C alá csökken a hőmérséklet, és kb. 100 évente akár ez alá is, idén senki nem jósolt ilyen extrém hideget.

 

2013 március 15. - a fél ország megbénult a hóátfúvások és a bénázó szervek miatt

Az álhírt az orosz Sputniknews 2013-ban kezdte el terjeszteni Dominik Jung-ra, egy német meteorológusra hivatkozva. Ő azonban többször cáfolta már, hogy ilyen előrejelzést adott volna, sőt elmondta: nincs olyan időjós, aki meg tudná jósolni, hogy a következő tél akár csak az évtized leghidegebb tele lesz-e. Ettől függetlenül a kamuhírt több weboldal átveszi minden évben, ahogy idén is.

Szóval ha ezzel jön valaki, csak legyintsetek!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: