2016. 09. 12., hétfő, 10:34

„Szinte kitépte a kezéből a kiskutyánkat” - Ijesztő esetek kaposvári kutyatartóktól

Augusztus végén kutyatámadás következtében súlyos sérülést szenvedett egy négyéves kislány Kaposváron, a topononári városrészben, miközben édesanyjával sétált a járdán. A városban ugyan nem gyakoriak az ehhez hasonló brutális támadások, azonban bőven akadnak olyan esetek, melynek során komolyabb baleset is kialakulhatott volna. Most ilyen történeteknek néztünk utána!

„Ledermedtem az ijedtségtől!”
Szűcs Andrásné egy éve élt át félelmetes pillanatokat négylábú kedvencével miközben szokásos délutáni körútjukat töltötték Kaposvár belvárosában. 
Tavaly májusban sétáltattam a Westy fajtájú kiskutyámat a Tallián Gulya utcában a Penny élelmiszerbolt mellett. Már éppen elértük volna a kereszteződést, mikor egy szájkosár és póráz (!) nélkül szaladgáló pitbull hirtelen elkezdett felénk rohanni. A gazdája persze üvöltött, hogy álljon meg, de hát egy ilyen kutyát megfékezni, ha vérszemet kap szinte lehetetlen.

A következő pillanatban arra eszméltem, hogy a kiskutyámat a szájába veszi a harci eb és elkezdi rángatni. Közben pedig szegény Westym csak nyüszített én pedig ijedtemben először csak dermedten álltam, majd igyekeztem kitépni a pitbull szájából.

A másik kutya gazdája segítségével aztán sikerült nagy nehezen letépni róla, ám a kis házi kedvencünk nem úszta meg sérülés nélkül a történetet. Nem elég, hogy sokkot kapott még a bőrét is össze kellett varrni. A legdurvább az egészben, hogy a bűnös gazdi még csak bocsánatot sem kért! Megfogta és tovább állt a kutyájával mintha nem történt volna semmi! Természetesen utánaeredtünk a férjemmel, de felszívódtak. Hihetetlen mennyire felelőtlenek az emberek. 

 

Számtalan kutyatámadásról készült videót találunk a neten. Miközben ezeket nézzük, jusson eszünkbe, hogy mindegyik kutyának van egy gazdája is...

 

„A kislányom sikítva hátrált”
Egy másik történetben Csajághy Miklósné és kislánya került szorult helyzetbe egy gondatlan gazdi miatt. 
Márciusban kislányommal sétáltattuk Yorkshire terrierünket a Füredi utca elején található kutyafuttatón, amikor megtörtént a baj. A Lidl-be igyekeztünk pár dolgot vásárolni, és úgy gondoltuk egyúttal levisszük Bubit is magunkkal. A házak között még nem is volt semmi gond. Békésen közlekedtünk egészen addig, amíg a zöld területre nem értünk. Ott ugyanis két nagy testű kutya szaladgált mialatt gazdájuk nyugodt szívvel cseverészett ismerősével. Szóltam is Barbikámnak, hogy kapja fel Bubit, mert még a végén nekünk támadnak azok a hatalmas ebek. Sajnos igazam lett.

Pár pillanattal később az egyik harci kutya odaszaladt a gyermekemhez majd szinte kitépte a kezéből a kiskutyánkat. Szegény kislányom sikítva hátrált, Bubit pedig elkezdte harapdálni az a félelmetes állat.

Én üvöltöttem a gazdájának, hogy vigye innen el, miközben Barbit próbáltam védeni a további támadástól. Mire odaért a férfi, addigra a kis állatunk nagyon rossz állapotba került. Szerencsére gyorsan sikerült orvosi segítséget kérni így teljesen egészséges maradt. Sajnos nem csak a kis állatunkat viselték meg a történtek, Barbikát is napokig kellett nyugtatgatnom, sírógörcsei voltak és nem tudott aludni. Meg is köszöntem a férfinak ezt a „nemes” tettet…

 

Mit tegyünk, ha egy olyan kutyával kerülünk szembe, amely láthatóan támadni készül?
Soha ne veszítsük el nyugalmunkat! Amikor egy kutya felhergelte magát annyira, hogy már a mi számunkra is egyértelmű támadási szándéka, ne öntsünk olajat a tűzre! Ne sikítsunk, ne kapálódzunk a kezünkkel, és semmiképpen se fussunk el, ettől ugyanis erősebbnek és határozottabbnak érzi magát, ami még jobban arra biztatja, hogy folytassa akcióját

 - mondta Varga Csaba kaposvári amatőr kutyakiképző. 
A viselkedésünkre a kutya fajtájának, termetének is hatással kell lennie. Beszéljünk hozzá határozottan, kicsit mélyebb hangon, és lépjünk egyet határozottan felé. A "Nem mész innen?!" ilyenkor hatásos lehet. Amennyiben azonban nagyobb kutyáról van szó, és erőfölénye mindenki számára világos, kerüljük a szemkontaktust a kutyával, de soha ne fordítsunk neki hátat. Próbáljunk nyugodtak maradni, kellemes hangon beszélni a kutyával, és álljunk egy helyben vagy nagyon lassan hátráljunk.

 

Kutyatámadás során


- Ha megtörtént a baj, és a kutya megtámadott minket, a legjobb, ha a fejünk és testünk első fele elé tesszük a táskánkat. Ha a földre kerültünk, vegyük fel a magzatpózt, azaz gömbölyödjünk össze, és védjük a fejünket. Mivel a kutya ösztönében általában az van, hogy halott állatot nem bánt tovább, várjuk meg, amíg megun bennünket, és tovább áll. Csak ezután álljunk fel és hívjunk segítséget, nehogy újból megtámadjon – mondta a kutyakiképző. 
Ha nem súlyosak a sérüléseid, akkor is keresd fel az orvosod vagy a helyi szerveket, hogy megkapd a szükséges oltásokat, illetve hogy a másokra is veszélyes állatot elfoghassák!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: