2016. 08. 10., szerda, 14:29

Mától irány a Zselici Csillagpark! - megérkezett a Perseidák, garantált hullócsillag eső várható

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes, sűrű hullást produkáló meteorraj. Akik szeretik tiszta nyári éjszakákon az eget kémlelni, idén már július 17-étől megpillanthatták az első felvillanó Perseidákat, óránként átlagosan egyet. Számuk napról-napra lassan növekedett, augusztus elején már 4-5 kis tűzgömböt is megfigyelhettünk óránként, szerdán azonban beindul a csillaghullás.

Augusztus 10-én már óránként 15-öt is láthatunk, 12-13-ára pedig 50-80 hullócsillaggal eljön a Perseidák maximuma, a legsűrűbb hullás 0 és 4 óra között várható – érdemes előre összeírni a kívánságokat.

 

 

A meteorok száma ezután egyre csökken, augusztus 15-ére 10 körül lesz óránkénti számuk, majd 24. környékén egy-egy hullócsillaggal búcsúzik a raj.

 

Csütörtöktől elvileg oké lesz az idő

A megfigyeléshez persze alapvető fontosságú, hogy milyen lesz az idő. A jelenlegi számítások szerint szerda éjjel szinte az egész ország felett felhős lesz az ég, csütörtökön viszont főleg nyugaton, keleten, északkeleten lesznek kevésbé felhős területek.

 

Az ország egyik legjobb helyéről nézhetjük a tűzijátékot

 

Itthon csak néhány, a nagyvárosoktól messzebb lévő helyen van elég sötét ahhoz, hogy az ég fekete alapon pislákoló fehér legyen, ne pedig egy óriási sárgás vattacukor. A néhány hely egyike a Kaposvártól nem messze található Zselici Csillagpark.

Ahhoz, hogy ne maradjatok le semmiről, érdemes napnyugta előtt valamivel érkezni. Ez két dolog miatt jó: egyrészt még világosban fel tudjátok mérni a terepet és kipakolni a cókmókot, másrészt (milyen érdekes) az ember szeme pont úgy van kitalálva, hogy nagyjából pont ugyanannyi idő alatt szokik hozzá teljesen a sötétséghez, mint amennyi idő a naplemente és a sötétség beállta között van.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: