2016. 08. 02., Kedd, 13:59

A legjobbak egy helyen: Kaposvár környéki rekordok

Pár nap és itt a várva várt 31. nyári olimpiai játékok Rioban! Tudjuk, hogy az izgalomtól felhevülve mindenki tűkön ül már, éppen ezért a megnyitó ünnepség elrajtolásáig gondoltuk összegyűjtjük nektek a legismertebb rekordokat, melyeket a városunkban vagy annak közelében hajtottak végre.

792 Céé Ronaldo egy helyen


Hitelesítették, így bekerült a Guinness rekordok könyvébe a Kaposváron felállított együtt, egy helyen dekázás rekordja. A 2009. július 23-án, az Intersport Ifjúsági Futballfesztivál keretében rendezett rekordkísérlet során összesen 792-en dekáztak együtt legalább 12 mp-ig, amivel jócskán sikerült túlszárnyalni a korábbi, 627-es rekordot. A kísérletben 22 ország vállalkozó kedvű sportolója vett részt a Rákóczi Stadionban, ahol a szervezők minden résztvevő számára egyforma nagyságú területet alakítottak ki. Dekázott többek között az akkor még első osztályú kaposvári labdarúgócsapat több tagja, illetve edzője, Prukner László, valamint az Eb-ezüstérmes lábteniszező Pál Tamás, és a kaposvári röplabda-csapat válogatott erőssége, Molnár Dávid is. 

A lovas íjászat királya


5 Guniess Világrekord, a lovas íjászat sportág megteremtője, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjének tulajdonosa. Ha még ezek után sem vágjátok, kiről beszélünk, akkor eláruljuk: a kaposvári születésű Kassai Lajos íjkészítőről. Az egyik legnagyobb büszkeségünk tulajdonképpen minden eddigi lovas íjász versenyt megnyert. Négy Guinness Világrekordot állított fel: 1998-ban versenyszerűen, váltott lovakkal, 12 órás folyamatos lovaglás közben 286-szor ment végig egy 90 méter hosszú pályán, ezalatt több mint 1000 célzott lövést adott le. 2002-ben egy reggel 6 órától este 6 óráig tartó rekordkísérleten 323 vágta során közel 3000 lövéssel 7126,05 összpontszámot sikerült elérnie – ezzel, jóval megdöntve előző rekordját. 2006. június 10-én, eddigi két 12 órás világrekordját megdöntve egy újabb rekordot állított fel, 24 órán keresztül lovas íjászkodott. Ezen rekordkísérlet során 661 vágta alatt, 5412 lövéssel 15 596,43 összpontszámot sikerült elérnie, mely 212,35 átlagpontszámot eredményezett. 2009. december 5-én tanítványaival a Budapest Sportarénában újabb világcsodát hajtott végre: vágtató ló hátáról 12 db 30 cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le 17,80 másodperc alatt. Ezt 2011. december 4-én szintén a Budapest Sportarénában überelte. Ez alkalommal vágtató ló hátáról 14 db 30 cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le 19,85 másodperc alatt. Maximális respect neki!

A töröcskei rém


Hasonlóan remekelt a horgászásban Kovács Gábor is, aki 2010. májusában országos rekordot felállítva egy gigantikus 113 kilós és 230 centi hosszú harcsát tekert a partra Töröcskén. „Két centivel lecsökkent a vízszint, ahogy kivettem ezt a szörnyeteget” – nyilatkozta akkor a rekorder. A halat úgy sikerült „elkapnia” miként küsz ívásra lett figyelmes egy bokorban, arra dobta rá a kukaccsokor csaliját. Mindössze negyed óra fárasztás után ki is emelte a rekord méretű harcsát. Le a damillal!

The bowling king’s


Ki szeret gurítani? Persze, itt most nem a hideg csapoltra gondolunk egy forró nyári délután a soron, hanem a bowling golyók minél jobb elgördítésére, amiből rekord született Kaposvártól nem messze. A Zselicvölgy Szabadidőfarm bowlingpályáján ugyanis tizenkét csapat megszakítás nélkül összesen 36 órán keresztül bowlingozott. Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora végig figyelemmel kísérte az akciót, melynek eredményeként sikeresen abszolválták a rekordkísérletet. Az önkéntesekből álló 12 csapat tagjai - melyekben szerepeltek színészek, sportolók, egyetemisták, táncosok, valamint a szabadidőfarm dolgozói - összesen 5167 gurítást hajtottak végre a rekord alatt és a játékok során csaknem 26 ezer pontot értek el. 

Egy falura való sál


2015. januárjában a Kaposszekcsőn élő Jankó Rafaelné Marika gondolt egyet és rekordot döntött. Pontosan miben lett a legjobb? „Egyszerűen” kötött egy kb. 120 méteres, 30 szemszélességű sálat. Persze a hír hallatán a Község Önkormányzata rögtön az ügy mellé állt és felvette a kapcsolatot a Magyar Rekord Egyesülettel, és ha már ott voltak, be is jelentették a rekordkísérletet. A hitelesítésre 2015. február 24-én a helyi sportcsarnokban került sor. 100 iskolás tartotta és fektette le a hatalmas sálat Fazekas Gáspár igazgató irányításával és pedagógusaik segítségével. A pontos mérés után már biztossá vált: országos rekord született!

Gigantikus rétes


A kaposvári közeli Mesztegnyő nem cicomázik: 104 méteres rétesükkel megdöntötték a magyar rétes hosszúsági csúcsot! A száz és fél méteres győri rekordot hitelesítetten három és fél méterrel múlták felül így Magyarországon a somogyi falubelieké a leghosszabb káposztás finomság. A készítőknek még a rossz időjárás sem okozott gondot. Az esős nap ugyan a tornacsarnokba kényszerítette rekordkísérletet, de az asztalok csigavonalba kanyarításával megoldották a helyszűkét is. A Magyar ember már csak ilyen: mindenhol feltalálja magát! Falnánk!

Irány Rió!


Ha már rekordok, akkor természetesen az idei olimpia mellett sem mehetünk el szó nélkül. A 2012-ben megrendezett londoni nyári játékokon a - nagyszülei által kaposvári kötődésű - Szilágyi Áron aranyérmet szerzett. Idén is hasonló reményekkel vágott neki a riói játékoknak, így bízhatunk abban, hogy ismét büszkék lehetünk rá! A kelleténél kicsit jobban izgulhatunk Gyurta Dani sikeréért is, hiszen még ha nem is közvetlenül ő, de felkészítő edzője Virth Balázs is kaposvári születésű. Így nagy érdeme lesz abban, ha világklasszis úszónk szép eredményeket produkál az ötkarikás játékokon.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: