Beküldés

2016. 07. 05., kedd, 13:30

Újra megnyitott a virágfürdős strandkönyvtár, ami nem is strandkönyvtár...

Július első hetében újra megnyitott a városi könyvtár strandkönyvára a Virágfürdőben. Mivel mi magunk is szívesen vegyítjük a strand élvezeteit egy kis olvasással, örömmel hallottuk a hírt, és rögtön az első Virágfürdős látogatásunkkor a keresésére indultunk. Rövid nézelődés után, a sakktábla mellett meg is pillantottuk a strandkönyvtárnak nevezett képződményt, ami inkább hasonlít egy bolhapiacos standra, mint könyvtárra, mindössze a filccel az asztal élére pingált felirat árulkodik funkciójáról. De más probléma is van vele...

E' itt a könyvtár!

Maga a műfaj nem újdonság, több balaton parti településen sikeresen működik strandkönyvtár nyaranta, például Balatonalmádiban vagy Siófokon, országosan pedig több mint 50 helyszínen. Mindenhol szeretik is a látogatók ezt a szolgáltatást, hiszen nem kell a strandig cipelni a könyveket, újságokat, megkapjuk azokat helyben, ráadásul ingyen.  

 

Occó kici könyvek cázé, vigyed vigyed!

Amellett, hogy azokon a helyeken férünk hozzá a könyvekhez, ahol a legtöbb időnket töltjük ilyenkor, más hasznos hozománya is van a kitelepülésnek - felhívja a figyelmet az olvasásra, a kedvezményes beiratkozási lehetőséggel pedig új tagokat gyűjthetnek a könyvtárak.

 

Siófokon így néz ki a strandkönyvtár

Kaposváron 2012 óta létezik strandkönyvtár, bár a nevéhez annyi köze van, mint nekünk a repülőgép vezetéshez. A meglehetősen igénytelen helyszínt elnézve még talán szerencsés is, hogy semmi nem utal arra, hogy ez a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár kitelepülése, de hogy még könyvet sem lehet kölcsönözni, az teljesen érthetetlen. Értjük mi, hogy a leselejtezett könyvekkel is kezdeni kell valamit, (jelen esetben 50-100 ft-ért elpasszolni a strandolóknak) de akkor hívjuk csak egyszerűen strandbörzének, vagy használt könyvvásárnak. Egy 2014-es plakát még strandkönyvtárral egybekötött meseolvasást hirdet, idénre már ez is elkopott, így végleg értelmét vesztette ez az egyébként hasznos kezdeményezés. 

Kedves Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár! Tudjuk, hogy a karácsony még messze van, de nem kérhetnénk egy megyei könyvtárhoz méltó, valódi strandkönytárat a Virágfürdőbe?

Ti pedig kedves olvasók, amíg meghallgatásra talál a fohászunk, a következő nyári nyitvatartás szerint látogathatjátok a ríl könyvtárat július 4-től szeptember 2-ig:

Hétfő: 12-19 óráig

Kedd: 12-16 óráig

Szerda: 9-16 óráig

Csütörtök: 9-16 óráig

Péntek: 9-16 óráig

Skacok, Fontos! Ha nem akartok lemaradni a híreinkről Facebookon, pipáljátok be a "Megjelenítés elsőként" funkciót!