2016. 05. 13., péntek, 14:23

Kultúrbarbárság - Avagy mozietikett kezdőknek

Sokat járunk mostanában a kaposvári Cinema Citybe, hogy lecsekkoljuk a legújabb filmeket csütörtökönként. Tegnapi túránkon sikerült elkapnunk két mozibarbárt és gyanítom ti is jártatok már hasonló cipőben. Az előttetek/mögöttetek/mellettetek ülő kérődzése, a fülsüketítő röhögés vagy a testnedvcsere igazán feltudja nyomni az emberben a pumpát. 

Öszeraktunk pár íratlan szabályt, amit mindenkinek be kellene tartania a verekedések elkerülése és a nyugalom megőrzésének érdekében, ha mozizásra adja a fejét. Ime az ötleteink:

 

1. Terülj, terülj asztalkám – avagy az ételfogyasztás illemszabályai

 

 

A mozi nem étterem, nem vacsorázni jöttél, hanem ropogtatni valamit a film alatt. Egyes ételeket illetlenség bevinni a zárt terembe. Ilyenek a szomszédos Sparban összevásárolt chipsek, szotyik és pisztáciák, na meg a bal felső zsebből előhúzott, kissé már gyűrött mekis hambik. Nem piknikezni érkeztél, válaszd a mozi büféjét, ezzel elkerülve a vízhangként visszaverődő morajait az ilyen cuccok csomagolásainak.

 

2. Emberek vagyunk ez oké, de...

 

 

Bármekkora termettel rendelkezel, egy óriás popcorn/nacho és kóla kombót eltüntetve bizonyos emésztési folyamatok indulnak meg a szervezetedben, amiket a legtöbb ember 'jobb kint mint bent 'alapon, ki is enged magából. A feltörő böfögéseket és gázkitöréseket kerülendő, mérsékelt fogyasztásukat avagy a mellékhelyiségekben való kieresztésüket ajánlanánk. A disznóólról már nem is beszélve, amit a maradékokból kreáltok az 1 m2-es környezetetekbe. Oké, hogy otthon anya nem szól érte, de az emberek többsége nem honorálja a kifröccsent szószon való járkálást. 

 

3. Hólyagkrízis

 

 

Ha a székből csak daruval tudnak kiemelni, azaz nagyobb méretekkel rendelkezel itt vagy ott, illik a sor szélére vagy a terem közepére helyet foglalni, így elkerülhető az előtted ülő ingerlése a térdeddel és a pogózásba fulladó karfapárbaj. Hasonló a helyzet a kis húgyhólyaggal megáldott emberekkel is, hiszen mozi közben áttrappolni az egész soron, majd a film végén csodaszarvasként átügetni az előtted állókon, bunkóság. Nem üldöznek a tatárok, maradj a seggeden és várd ki a sorod.

 

4. A telefonbuzik támadása

 

 

Anno az őskorban még a reklámok hívták fel a figyelmünket, hogy a film kezdete előtt offoljuk készülékeinket. Bár ma már nem kapunk figyelmeztetést, anélkül is alap lenne, hogy a telefonod lehalkítod, a szociális életedtől pedig elszakadsz arra a másfél-két órára, ha már kiperkáltad a mozijegy árát, viszont ha ez tényleg nem megy, legalább a fényerőt húzd le, ne kelljen még a mögötted ülőnek is hunyorítania ha a telefonodért nyúlsz.

 

5. Sötét van? Szabad a csók!

 

 

Elhiszem, hogy a városban található padok száma véges és az esős napokon új helyet kell találni a szerelmetek beteljesedésére, de erre nem a mozi a megfelelő hely. A sötétben ezen tevékenységek végzése biztosan izgalmas, de a közönségetek állíthatom, hogy nem kíváncsi a testnedvcserétekre.

 

6. Pofa laposba

 

 

Ha valami egetrengetően fontos információt kell megosztanod a melletted ülővel azt suttogva, alacsony hangerővel illik egy ilyen helyen. Jó ha mellőzöd az orkán erejű hangos vihogást, hogy a szerencsétlennek aki melléd kapott helyet ne kelljen kapaszkodnia a fülébe, hogy az le ne essen. A kommentárjaidat tartsd meg magadnak, ha csak nem te vagy Knézy Jenő, a nemlétező magánéletedet pedig hagyd otthon, a moziban senki sem kíváncsi rá, hogy milyen színű bugyi volt rajtad a múltkori randidon.  

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: