2016. 04. 14., Csütörtök, 11:15

„A kaposváriak nem tudják eldönteni, hogy a jatt egy haszonállat vagy inkább egy takarmánynövény”

Illik, nem illik, kell, nem kell? A kaposvári vendéglátósok szerint nagyon is szükséges jattolni, egyrészt ők általában ebből élnek, másrészt ezzel mutathatjuk ki azt, hogy meg voltunk elégedve a szolgáltatás minőségével. De mi a valóság? Landol rendesen borravaló az éttermekben, kocsmákban, futárok markában, vagy felesleges pénzkidobásnak tartják a vendégek? Körbekérdeztünk a soron meg néhány étteremben.

Érdekes szituációba futottam a minap a bárpultnál tengetve szabadidőmet. Miközben nagyban görgettem a Facebookomat, hallottam, hogy egy srác 4 bacardi kóláért ugrasztja a pultos lányt, aki készségesen ki is szolgálta a fiatalembert. Mindeközben azért figyeltem a hölgyet, aki próbált kedveskedni a vendéggel, mosolygott, pörgött és pillanatok alatt össze is rakta a kért italokat és közölte a vételárat. 

Mikor a hölgy bemondta az 1960 forintot, a srác két darab ezrest nyújtott át szó nélkül, mire a pultos az asztalra öntve az aprós doboz tartalmát hosszú és kínos másodpercekig kutatott 40 forint visszajáró után, miközben már az én fülemet is bántotta a vendég ujjainak dobolása a pulton.

A visszajáró megkerült, a srác zsebre vágta a négy darab tízest, majd megköszönve az italt távozott. A pultos csak fújt egy nagyot és látván arcán az értetlenséget gondoltam kedveskedem neki néhány jó szóval:

- Jól tedd ám el a borravalót!

Jatt az nuku, így marad még egy sajtburgerre...

Kényes téma a borravaló kérdése mind a vendéglátósok, mind a vendégek körében. A vélemények megoszlanak, mindenki máshogy látja a jatt szükségességét, ami alól nem volt kivétel a pultos hölgy, aki elő is vezette, mit gondol a témáról.

Hogy milyen a jatt? Emberfüggő. – mondta a neve elhallgatását kérő hölgy, akit nevezzünk csak Katának – Sok a fiatal itt a soron, akik isznak néhány kancsó bort az éjszaka folyamán, amitől lerészegednek és ki is költekezik magukat. Ez a borravalóban nem érezhető, arra nem adnak, fillérre pontosan ki van számolva a pénzük, hátha még jut a visszajárókból az este végén egy sajtburesz a mekiben. Nem mondom, hogy kötelező jattot adni, de a nagykönyvben is úgy van meg írva, hogy a fogyasztás 10%-át érdemes, de már annak is örülünk ha egyszerűen kerekítenek, és nem kell az apróval matatni.

Néha arra gondolok, hogy a kaposváriak nem tudják eldönteni, hogy a jatt az egy haszonállat vagy inkább egy takarmánynövény.

A jatt azt jelenti, hogy meg voltam elégedve a szolgáltatással, azért amiért güriztél haver és köszönöm szépen. Nekünk ez nagyon jól esik, és bár nem abból élünk, de nyilván duzzasztja a pénztárcánkat. Mióta vendéglátós vagyok magamon is azt vettem észre, hogy rendre többet hagyok ott pluszban a kollégának, mert tudom, hogy ez neki mit jelent.

Sok étteremben a jattból élnek

- Gyakorlatilag a borravalóból élek, úgyhogy nagyon jó ha van  - mesélte Gábor, egy kaposvári étterem pincére. - Nagyon sok helyen itt a városban például éttermekben nincs is fizetés, hanem abból élsz amit a vendégek lejattolnak.

Van hogy felmegy a pumpa...

- Kik adnak borravalót? Ez nagyon változó, nem lehet tudni. Volt már olyan, hogy egy 1500 forintos fogyasztásra hagytak ott 2 ezret, de volt olyan is hogy 12 ezerre hagytak 15 ezret. Egy kiemelkedő esetre azért pontosan emlékszem - másfél hónappal ezelőtt 46.510 forintos számlánál, 12 fős fogyasztásnál, két órás körbeugrálás után minden meg lett dícsérve, kedves voltam velük, szerették az ételeket, a helyet, egy rossz szavuk nem volt, aztán lehúzta a végösszegre a kártyát, 0 forintos borravalóval. Na akkor éreztem úgy hogy bazmeg ezért dolgoztam?

- Szerintem a kaposváriak tudják hogy mi az a jatt. Nem azt mondom hogy mindenki, de 90%-ban adnak. Sokan dolgoznak úgy ebben a szakmában, hogy ha egy vendégtől nem kapják meg a 10%-ot, akkor fel vannak háborodva, de szerintem nem kell minden egyes fogyasztásnál elvárni a 10%-ot. Én például úgy vagyok vele, hogy akármennyit kapok azt nagyon megköszönöm, sose volt olyan, hogy bárkit is fikáztam azért mert mondjuk 250 forintot adott, vagy 25-öt. A borravaló az borravaló, ezért dolgozunk, el kell fogadni és meg kell köszönni. Az mondjuk érdekes, hogy a tehetősebb emberek szokták a leggázabb borravalót adni ,vagy egyáltalán nem is adnak.

Erre szoktuk azt mondani viccesen, látod, ezért gazdag a gazdag.

Mi van a kajafutárokkal?

- Szerintem egyértelműen szükséges a jatt, ha a rendelő meg van elégedve az étellel és időben kézhez is kapja. – kezd bele gyorsan Máté, egy helyi futár – Mindez persze akkor ér valamit, ha mosollyal az arcomon, normálisan megyek oda hozzá, nem pedig odabaszom elé hozzávágom a kaját fapofával.

Nagyobb tételű rendelésnél azért illik normális összeget adni, mint például két pizzánál. Itt arra gondolok, hogy míg kettő után kapok 1-200 forintot, 5-10 darabnál azért már egy Rákóczi beleférhetne... Persze vannak itt is idegesítő vendégek, akik állandóan tőlünk rendelnek, jattot nem adnak, viszont elvárják, hogy azonnal megkapják a kaját, amibe utána ráadásul bele is kötnek.

Itt korábban pincérként voltam, de a pizzafutárkodásban szerintem jobb a jatt, ezért se bánom hogy az utcákon tekergek, persze ebben is vannak azért jócskán buktatók. Saját kocsival vagy motorral járok, ami azért ha beadja a kulcsot, azt nekem kell megfizetnem, ezért se olyan könnyű a pizzafutárok élete azzal ellentétben, ahogy néhányan gondolják.

Bármelyik nap megtörténhet a baj, elütnek, balesetezek vagy megbírságolnak, mindez pedig azért, hogy a vevővel tegyek jót és minél előbb megkapja a kajáját. 

Ezért cserébe persze kapom a borravalót, ami a fizetésem 60-70%-át teszi ki. A jatt nekem megélhetés, míg sok rendelő szerint felesleges pénzkidobás. Régebben mikor pizzát rendeltem, azt se tudtam nagyon, mi az a borravaló, mióta viszont belelátok, és ebből élek megértettem a lényeget. Nincs is annál jobb mikor szakadó esőben, szétázva rohangálok a városban mint az őrült, majd miután mosolyogva átadom a pizzát a vendégnek, egy forint jattot sem hagy a doboz tetején. De persze mind azért szenvedünk ebben a szakmában, hogy a vendég meg legyen elégedve.

Szavazz!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: