2016. 02. 25., csütörtök, 19:34

Kipróbáltuk a legkeményebb chiliket - letépte az arcunkat

Minden év február negyedik csütörtökén ünnepeli a világ a Chili világnapját, ez idén február 25-re esett. Bár hivatalos ünnepnapnak túlzás nevezni, számos országban az éttermek ilyenkor a kedvenc chilis ételeiket szolgálják fel a vendégeiknek, méghozzá ingyen. Szeretheted a szádban atombombaként szétrobbanó fajtákat, vagy az enyhe, csak lehelletnyit csípős darabokat, ahogy tetszik, de tény, hogy a Chili napot nem lehet jobban ünnepelni, mint egy tüzes ebéd vagy vacsi elfogyasztásával.

Mi egy kicsit rendhagyóbb módon ültük meg ezt a napot, nyersen fogyasztottunk el 4 elég durcás paprikát, megnézhetitek a lenti videóban.

A teszthez való paprikákat és némi útmutatást egy kaposfüredi chili-rajongó barátunktól kértünk. Kordé Ricsi már évek óta termeszti a legkomolyabb paprikákat melegágyában, szinte az összes hírhedtebb fajtát próbálta is, így szakavatottan válaszolt kérdéseinkre.

 

Kaposváron hol álljunk neki keresni, ha ki szeretnénk próbálni masszívabb chiliket?

Sajnos ritkán botlik bele az ember komolyabb chilibe, néha a Sparban, vagy a Tescoban lehet találni lightosabb Habanerokat, de nem jellemző. Ha nyersen akarod kipróbálni, fel kell fedezned a kistermelőket, vagy neki kell állnod a termesztésnek.

 

Félérett Trinidad Moruga a melegágyból

Milyen fajtákkal érdemes elkezdeni a kóstolgatást?

Kezdőknek az ízesebb, kevésbé "erős" fajtákat ajánlanám, mert ezeknek a csípőssége mellett nagyon karakteres, izgalmas íze van. Ilyenek a különböző Habanerok, vagy a Red Savina fajták.

 

Szüret után, középen egy Bhut Jolokia Chocolate, másik nevén szellem chili


A paprikafajták csípősségét a Scoville-skála méri. A csípősséget a  paprikában lévő kapszaicin nevű anyag okozza.  A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville heat unit,  SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi.  A tradicionális magyar erőspaprika-fajták (csípős fűszerpaprika, almapaprika, cseresznyepaprika) legfeljebb pár ezer SHU értékig érnek el. Jelenleg a Carolina Reaper a csúcstartó, 1.569.300 SHU-val. 


 

 

Én is meg akarok halni, hol lehet ilyen magokat szerezni?

Habár sokan mondják, hogy külföldről lehet a legjobb fajtákat beszerezni, itthoni forgalmazóktól is meg lehet rendelni ugyanazokat a fajtákat, olcsóbban. Ez például egy jó oldal, innét gyakran rendelek.

 

Mennyibe fájnak a magok?

300-1500 Ft-ig szinte bármilyet meg lehet rendelni, általában 10-15 mag van egy csomagban.

 

A legfrissebb szállítmány

 

Milyen módszerei vannak a tartósításnak?

A nyersen fel nem használt paprikákat rövid főzés után le szoktam darálni, és kizárólag só hozzáadásával tartósítom. Ez azért jó, mert nem tartalmaz semmiféle mesterséges tartósítószert, és adagolás szempontjából is praktikus.

Máshogy neki se álljatok ilyen műveletnek...

Akiknek Erős Pista előre köszön...

A TESZT

Hogy saját magunk is megtapasztalhassuk a kapszaicin-mámort, kértünk Ricsitől párat a hírhedtebb paprikáiból. A következő cukiságokkal ajándékozott meg minket (ezúton is köszönjük!):

Trinidad Moruga Scorpion

Red Savina Habanero x 2

Bhut Jolokia Chocolate (Ghost Chili)

Golden Habanero

Először kisebb szeletekben kóstoluk őket, elmondhatjuk, hogy mind a három Habanero fajta nagyon karakteres, izgalmas volt. Az ötből a Bhut Jolokia volt az, ami már kis mennyiségben is nagyságrendekkel agresszívebb volt társainál, ezért őt a legbátrabb versenyző vállalta:

 

 

Kissé elbizakodottan hagytuk el a teszt helyszínét, ugyanis még ezután jött a neheze. A hasfájás/izzadás/gyomorsav/hasmenés már a fogyasztást követő fél órában előjöttek, de még másnap is elég erős utórengéseket észleltünk. Ennél jobban nem részleteznénk a következményeket, de annyit elmondhatunk, hogy nem volt egyszerű megemészteni ezt a kapszaicin mennyiséget, még az elfogyasztott liter tej/fő mellett sem.

Ha nem hiszitek, járjatok utána!

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: