2016. 02. 04., csütörtök, 14:20

Ismét két táborra oszlott a Facebook – köszi barátság nap!

A mai reggel sem múlt el népszerű téma nélkül, hiszen futótűzként árasztotta el a Facebookot a hír, miszerint ma van a barátság napja! Vannak, akiknek még ez is böki az orrát, aminek okáról gondolkozni kezdtünk.

Lehet okokat keresni naphosszat, lehet fogni arra, hogy a morgónak épp nincsenek barátai, vagy csak trollok és ezért szúrja az orrukat ez a világnap dolog, de a problémát, ha lehet ezt annak nevezni, máshonnan kell megközelíteni.

 

 

Alapvetően ki lehet jelenteni, hogy minden alkalommal, mikor egy trend felüti a fejét a legnépszerűbb közösségi oldalon, annak lakói két táborra szakadnak.

Az egyik tábor, akik nagyon helyesen, kihasználják a Facebook, vagy egy kreatív felhasználó által nyújtott lehetőséget, és részt vesznek a játékban, vagy megosztásban. Itt lehet gondolni a manapság nagyon népszerű „tegyél fel magadról egy gyerekkori képet” játékra, de ilyen volt a szilveszteri „ilyen volt az éved” videó készítése és most a „barátok napi” vidi is.

 

 

A barátok napi videót a Facebook most annak okán készíti el nagyon egyszerűen minden felhasználója számára, hogy ma van a nemzetközi Barátok Napja! Na igen, de ez az egész csak egy humbug, hiszen ez a nap egészen idáig, nem is létezett, vagy ha igen, nem ezen a dátumon. Órákig lehetne vitázni, hogy melyik világnap melyik napra esik, de szerintem nem fog senki a torkomnak ugrani ha azt mondom, ezek nagy része teljesen alaptalan, ahogy például a nemzetközi melltartó nélküli nap is. Hiszen miért pont az ősz kellős közepén kell tartani egy ilyen napot?! Miért nem lehetett volna mindezt nyáron meghirdetni, hogy mi férfiak is átérezhessük ezt a szép világnapot?

Egy szó mint száz, ha akarok egy világnapot, akkor beírom a Wikipédia – Világnapok lapjára, aztán puff már létezik is. Hasonlót csinált most a Facebook is, amely ezt a Barát napot valójában azért hirdette meg, mert 12 évvel ezelőtt, pont ezen a napon indult világhódító útjára a közösségi site.

Tehát nem kötelező eme barátok napjának alkalmából meghívni a haverokat egy sörre (bár ajánlott), hiszen ez csupán a Facebook születésnapja, átnevezve.

 

 

Ennek okán készített egy alkalmazást a Facebook, amelyet használva, néhány kattintás után megkapjuk saját, személyre szabott Barát napi videónkat, néhány kedves szóval és népszerű képpel megspékelve, amit természetesen meg is oszthatunk barátainkkal, bár szerintem nincs az olvasók között olyan, aki ne látott volna akarva- akaratlanul (bár ha már kikapcsolta az automatikus videó lejátszást nem biztos) már legalább egyet. A kérdés már csak az, kik azok, akiket ez zavar is?

 

 

Minden ilyen nagyobb trendnél találkozni a fortyogókkal, akik szidják azokat, akik megosztják ezeket a videókat, vagy részt vesznek a játékokban és panaszkodnak, elegük van abból, hogy csak ezzel van tele a hírfolyamuk. Azt, hogy ezt miért teszik, mindenkinek van rá gondolom tippje, végtelenségig is lehetne ezeket sorolni, viszont a lényeg az, hogy ezzel a fanyalgással csupán a trend népszerűségét növelik, hiszen ami megosztó, az népszerű, negatív reklám pedig szintúgy reklám. Így hát a morgóknak, ha tanácsolni lehetne, én azt mondanám nekik, jobb ha ezeket a maflaságokat magukban tartják, néhány like érdekében nem biztos, hogy ildomos leszólni ismerőseinket.

Egyébként is, aki nem érdekel minket, arról pár kattintás után könnyedén leiratkozhatunk, így megkímélhetjük magunkat a jövőben ismerősünk baráti videójától, amiben ilyen hozzáállással valószínűleg nem is szerepelünk.

 

 

A szekér azonban dübörög tovább, holnapra mindezt mindenki elfelejti egészen mindaddig, amíg nem jön a következő trend, és ismét elárasztja hírfolyamunkat. Azt, hogy ki áll be a sorba, és ki nem, mindenki döntse el maga (bár nem hinném, hogy túlságosan szürke lenne valaki azért, mert valamit megoszt a facebookon) hiszen végül is mindenki azt csinál, amit akar, fanyalgók és trollok pedig mindig lesznek, ezen változtatni nem lehet. Bár máig azok tábora a legnagyobb, akik mindezekkel nem törődve, arra használják a Facebookot, ami a valódi rendeltetése: kapcsolatot tartanak ismerőseikkel.

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: