2016. 01. 12., kedd, 11:35

Hoppá! A véreshurka is a 2016-os év legtrendibb kajái között!

A Daily Mail minden januárban lehozza az aktuális év listáját a világ legtrendibb ételeiről és a hozzávalókról. A fő irányelv ebben az évben is az egészséges táplálkozás, így nem csoda, hogy furábbnál-furább cuccokat találhatunk az idei listán. Míg 2015-ben az acai bogyó és a kókuszvíz vitte a prímet, nagy örömünkre a 2016-os top-ban az általunk kedvelt véreshurka és marhalapocka is szerepel a listán.

Fekete Bab (a mexikói kajáktól a brownie-ig mindenhez használható, köretként és salátákhoz egyaránt)

 

Tengeri alga (főként sushikhoz használjuk, vírusölő és gyulladáscsökkentő)

 

Levesek (melenget, tápláló és ízletes. Kell ennél több?)

 

Avokádó olaj (egyszeresen telítetlen olajsav tartalmából kifolyólag az idei év trendi olaja, rendkívül szívbarát. )

 

Természetes édesítőszerek (pl.: méz és agavé szirup - táplálékaink élvezeti értékének növelésén túl, fontos tápanyagnak és kiterjedten alkalmazott tartósítószereknek is tekinthetők)

 

Gombák (erősítik az immunrendszert és ellenállóvá teszik a szervezetet az allergiákkal szemben)

 

Növényi eredetű fehérjék (pl.: lencse, mungóbab, földimogyoró - megtalálható bennük az összes aminosav. A fehérjék építőkövei, amire a szervezetnek feltétlenül szüksége van, így ajánlott a minden napos fogyasztásuk)

 

Csíráztatott magvak (megtalálhatóak: kenyerekben, reggeli gabonapelyhekben és lisztekben - könnyen emészthetőek, tele vannak tápanyagokkal és kevésbé váltanak ki allergiás reakciókat a gabonafehérjékre érzékenyeknél)

 

Maca gyökér (azaz perui ginzeng, amellyel leggyakrabban por formában találkozhatunk - rendkívül magas a nyomelem tartalma, tele van vitaminokkal, főként kismamáknak, sportolóknak ajánlják, de pozitívan hat a libidóra is)

 

Karalábé (Nagyon jó a tápanyag-kalória aránya, így tökéletes fogyókúrákhoz, emellett magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin (63 mg/100 g) tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása is)

 

Teff (etiópiai gluténmentes gabonaféle -  gluténmentességéből adódóan színesítheti a cöliákia diétát, teljes kiőrlésű lisztje pedig korpában és csírában gazdag, ezáltal kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését)

 

Fekete rizs (sokkal több rostot tartalmaz, mint a fehér változata - tele van B1-vitaminnal és antioxidánsokkal, de fogyasztói leginkább a diós, mogyorós mellékíze miatt kedvelik igazán)

 

Juharfavíz (a fa nedve nagyszerű elektrolit forrás és kiváló szomjoltó )

 

Édesburgonya liszt (gluténmentes és paleo étkezéshez egyaránt használható, emellett bármilyen ételnek édeskés ízt kölcsönöz)

 

Marhalapocka ("sovány hús, állaga a bélszínéhez hasonló, az ára viszont a töredéke a bélszínének" írja a Daily Meal. Valószínüleg 2016-ban a séfek nagy kedvence lesz)

 

Véreshurka

 

Hadd mutassam be a 2016-os év kiemelt versenyzőjét, a Daily Meal lista szupersztárját, a Véreshurkát! A Magyarországon igen közkedvelt étel magas vas, kálium, kálcium és magnézium tartalmával vívta ki magának a top helyet. Amellett, hogy tele van ásványi anyagokkal, és nagyszerű fehérjeforrás, figyeljetek fogyózok! - szénhidrát mentes is! Ez nekünk igazán jó hír, hiszen még többször fejezhetjük be a szombat esti bulikat, vagy kezdhetjük a vasárnap reggeleket egy jó véres hurka társaságában és még a popónk se fog tőle növekedni...

 

Mi már 2015-ben is éreztük, hogy trendi a hurka, ez a vásáros és a piacos videónkban is tetten érhető!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: