2016. 01. 05., Kedd, 13:24

Na de mi a villám az az ónos eső?

Estefelé akár nagyobb mennyiségű ónos eső is hullhat Somogyban, írtuk reggeli cikkünkben. Mindenki tudja, hogy az ónos eső veszélyes, meg csúszik is, na de mitől és miért így hívjuk ezt a jelenséget?

Tudományos megközelítésben

Télen gyakran előfordul, hogy a felső és alsó hideg légréteg közé nulla foknál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul. Ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben jégdaraként vagy ónos esőként érkezik a csapadék, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni.

Az ónos eső a földet éréskor válik szilárd halmazállapotúvá, a halmazállapot-változást az ütközés indítja el, és igen gyorsan, robbanásszerűen lezajlik, megfigyelhető, hogy gyakran még el sem tud simulni a földön, minden csepp helyén kis dombocska keletkezik.

AZ ÓNOS ESŐ SZILÁRD CSAPADÉKKÉNT INDUL A MAGASBÓL, MAJD MEGOLVAD, ÉS A HIDEG TALAJON ÚJRAFAGY

Honnan jött az elnevezés?

Az ónos vagy ólmos esőt, mint meteorológiai szakkifejezést már a legelső, magyar nyelvű meteorológiai tankönyv is említi, ezt 1847-ben adták ki. Az ólmos esőnek mai logikával is van értelme, nézzük csak meg, mi történik a fákkal és a villanyvezetékekkel, amire ráfagy a csapadék: az ágak elnehezülnek és letörnek, a drótok elszakadnak, pont mintha ólmot öntöttek volna rájuk.

Az ónos esőnek tehát, bár valóban nehéz jégkérget alakít ki a tárgyakon, illetve olykor ezüstösen csillog –  nincs köze a fémekhez.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: