Történelem
Hiszitek vagy sem, az első történelmi utalásokat tésztafőzéssel kapcsolatban, több ezer évvel ezelőttre datálják és bármilyen meglepő, nem az olaszokhoz, hanem az arabokhoz kötik. Természetesen az olaszok is bőven beszálltak a spagetti iparba az évszázadok alatt, hiszen nem véletlenül kötjük a tökéletes tésztát az ő nevükhöz.
A spagettit, amit minden boltban megkaphatunk, a 12. századi Szicíliában kezdték el készíteni és a jól ismert alakban tálalni. A világáttörést a 19. század körülre tehetjük, mikor is Amerikában elkezdték árulni a különböző spagettiket, mint tipikus olasz kajákat.
Az okosságok
Mi is dukálna ezen a különleges napon vacsorára, mint egy jóféle spagetti? Mielőtt belekezdenétek a víz rottyantásába és falhoz csapkodnátok a tésztát, itt van pár jó tanács a tészta főzéssel kapcsolatban. Tudva illendő, az olaszoknál kőbe vésett szabályok vonatkoznak a tészta elkészítésére,amiket nem ártana nekünk is alkalmaznunk a tökéletes állag elérése érdekében.
- Tartsd be a zacskón feltűntetett főzési időt, így érhető el az al dente, azaz fogkemény állag!
- Rengeteg sós vízben főzd!
- Kizárólag lobogó forró vízbe dobd a tésztát!
- Leszűrés után rögtön használd fel!
Tilos:
- Összetörni a spagettit
- A főzővíz olajozása (rossz irányba befolyásolja az állagot)
- A tészta hideg vízzel való öblítése
Kaposváron
Ha nincs kedvetek a fazék mellett álldogálni, de fogyasztanátok egy jó spagettit, itt a La Prima Trattoria ajánlata. Holnap, azaz kedden minden spagettijüket féláron rendelhetitek az étteremben! A választék:
Spagetti fokhagymával, olajjal, erős paprikával
Spagetti paradicsomszósszal
Bolognai Spagetti – Paradicsomszósz, darált hús, sárgarépa, hagyma
Carbonara Spagetti – Tejszínes szósz, tojás, szalonna, hagyma
Spagetti Matriciana – Paradicsomszósz, szalonna, hagyma
Tenger gyümölcsei Spagetti