2015. 12. 08., kedd, 13:00

Pálinkafőzés, láncfűrész kezelés: a legnépszerűbb és a leghaszontalanabb tanfolyamok Kaposváron

Tanulni sosem késő! Ennek a sokat hangoztatott bölcsességnek egyre nagyobb evidenciája van a mai munkaerő piaci helyzetben. Ma már minden lehetőség adott ahhoz, ha valaki felnőttként új szakmát szeretne tanulni. Igen ám, de nem mindegy, hogy a tudásra éhezők a több tucat valódi lehetőséget ígérő képzés közül választanak, vagy valamilyen alibi tanfolyamra iratkoznak be. Most annak jártunk utána, vajon Kaposváron melyek a legnépszerűbb vagy éppen leghaszontalanabb képzések!

Targoncavezető, szociális gondozó, CNC forgácsoló

A Kaposváron élők körében a legtutibbnak a targoncavezető, a szociális gondozó és ápoló, valamint a CNC forgácsoló szakmát biztosító képzések számítanak. Ezen felül sokan szeretnének például Hajas Laci nyomdokaiba lépni, hiszen a minimum egy éves fodrász oktatásra is bőven akad jelentkező a városban. Pedig az árak nagyban vetekszenek egy húzósabb éves egyetemi tandíjjal.

 

Tavaly szereztem meg az oklevelem és azóta készítem a frizurákat egy ismerősöm üzletében. Az egész képzés „cakkumpakk” 330.000 forintomba került. Mivel nekem csak egy sima érettségim van, ehhez jól jött a szakma, amiből – egyelőre úgy tűnik – meg tudok élni

osztotta meg tapasztalatait Seres Eszter kaposvári fodrász.

 

A tudásért FIZETNI KELL!

Aki tanulni akar, annak tehát mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Targoncavezetőnek csak az menjen, akinek van pluszban minimum 75.000. forintja, szociális gondozó tanfolyamra pedig az jelentkezzen, akinek biztos munkát kínálnak a képzés után, hiszen közel 210.000. forintot kell leszurkolni érte. Ha valaki olyan tanfolyamot keres, amin előreláthatólag nem ütközik nagyobb nehézségbe a képzés elvégzése, elmehet biztonsági őrnek. Ehhez nem kell más, mint 200.000. forint, plusz 320 óra szabadidő. Ennél valamivel olcsóbb a kaposvári hölgyek körében igen felkapott kézápoló és műköröm építő képzés. A 95-100.000. forint nagyságú tandíjban benne foglaltatik az elméleti és gyakorlati képzés is, melynek ideje ráéréstől függően 4,5-6 hónap között mozog. (Igaz vannak szuper intenzív megoldások is, amelyek 9 hét alatt garantálják a szakavatottá válást.) Persze vannak különböző támogatások valamint a munkaügyi központ által szervezett képzések is melyekre, ha valaki szorgalmasan jár, akkor nem kell a karácsonyi ajándékokra félretett pénzét feláldoznia.

 

Mi leszek, ha nagy leszek? Láncfűrész kezelő…

 

Léteznek olyan tanfolyamok is, melyet maximum azért hoztak létre, hogy a résztvevők unalmas óráit elüthessék valamivel. Az egyik ilyen azért hivatott létrejönni, hogy a munkanélküliek elsajátíthassák a láncfűrészek használatának alapjait. A láncfűrész kezelő tanfolyamon ugyanis csak magát a gépkezelést sajátítják el a tanulók, a komolyabb favágási, metszési technikák már kimaradnak a szórásból. (Azt azért megnéznénk, hogy a motorfűrész beindítása külön hány órát foglal magába.)

Számunkra nagy meglepetést okozott a gyümölcspálinka-gyártó képzés is. Hogy miről van szó, azt ebben az esetben magyarázni nem kell, de azért érdekes szembesülni vele, hogy önállóan is oktatják a készítését.

 

 

Persze aki utána olvas a pálinkafőzés folyamatának, az könnyen megértheti, hogy semmi meglepő nincs ebben az egészben, ugyanis elég bonyolult műveletről van szó. Mindezzel együtt a kurzus rövid - maximum 200 órás - és már nyolc évfolyam elvégzése vagy bizonyos szakmai kompetenciák igazolt megszerzése után is el lehet kezdeni. Persze ez sincs ingyen. Azért, hogy pálinkafőző mesterekké váljunk, 150.000. forintot kell lecsengetnünk az asztalra. (Mit ad isten, ez a tréning is óriási népszerűségnek örvend Kaposváron.)

- Kaposváron elsősorban a legfeljebb fél, maximum egy év alatt megszerezhető szakképesítésekre van fizetőképes kereslet. A hallgatók leginkább olyan képzésekre jelentkeznek, amelyek összköltsége nem haladja meg a 150 ezer forintot, és havonta nem jelentenek 25-30 ezer forintnál nagyobb kiadást. A CNC forgácsolók képzése kivétel: ezt a szakképesítést 8-12 hónap alatt, körülbelül 250-300 ezer forintért lehet megszerezni, az elhelyezkedési esélyek azonban itthon és külföldön is jók – mondta Takács Ibolya tanfolyamszervező.

 

A jó választás

Piacképességet tekintve - magyarul az elhelyezkedés/fizetés arányt figyelembe véve - a legjobb választásnak a hegesztőkön kívül a mérlegképes könyvelő szakma tűnik.

Bár az ára ennek is meglehetősen húzós – 160.000. forint csak a kurzus, amire jönnek a 48.000. forintos modulzáró vizsgák, valamint a szakmai vizsga díja, ami 60.000 forintba fáj – mégis akár egyéni vállalkozóként, akár cégeknél jó eséllyel munkát lehet találni. A kaposvári képzési palettán ezeken kívül több mint 50 tanfolyam van, tehát szelektálni bőven lehet. A tudásnak egyedül csupán a kedvünk és a pénztárcánk tartalma szabhat határt. Jó hír azonban, hogy az általunk megkérdezett kaposvári tanulók egyre jobban figyelembe veszik, hogy a választott szakmával mennyi ideig tart a munkakeresés, mekkora fizetésre lehet számítani, és milyenek a szakmán belül az előrelépési lehetőségek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: