2015. 11. 26., Csütörtök, 11:57

Ezt is megértük: Élesben bizonyít a LiFi

Magasabb fokozatba kapcsolt a LiFi fejlődése az utóbbi időszakban, így már az is lehetséges, hogy tényleg megérjük a piacra dobását.

Oké, de mi a franc az a LiFi?

Aki nem hallott volna még erről az új, wifit helyettesítő kütyüről annak egy kis gyorstalpaló:

  • a LiFi a LED-lámpa jeleivel működő vezeték nélküli internetes hálózat
  • napenergiával működik
  • az első tesztek során hét megabites sebességet is elértek vele, de ezt már felturbózták 50 Mbps-re

Magyarul tehát egy olyan wifi, amely a LED lámpákból sugárzó fényt használja.

Mi az újdonság?

Elképesztő új eredményeket produkáltak a napokban a skót és angol tudósok, hiszen az új, fényalapú adatátviteli kommunikáció élesben bizonyított. Az észt Tallinnban nemrégiben égőcsere volt a legtöbb irodában és ipari egységekben, nem is véletlenül, hiszen egy rakás LiFi-vel ellátott LED égőt helyeztek üzembe. Az első beszámolók szerint a valós életvitel során működő LiFi hálózaton elképesztő, 1 Gbps adatátviteli sebességet is sikerült elérni, ami 100-szor gyorsabb a jelenlegi otthonokban használt átlagos wifi hálózatok sebességénél! A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a LiFi-vel egy DVD minőségű 4,5 Gb-os filmet 4 másodperc alatt letölthetünk a jövőben!

Az Edinburghi Egyetem munkatársai elégedetten dörzsölhették az első tesztek után a tenyerüket, hiszen ilyen eredmények után még több befektető kopogtatott ajtajukon, milliókkal megtömött táskákkal kezükben, így lehetséges, hogy már 2018-ban nekilátnak a LiFi kereskedelmi forgalmazásának!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: