2015. 11. 17., Kedd, 16:01

Az Emoji lett az év szava

Idén az Oxford szótár nem igazi szót, hanem egy emojit választott az év szavának.

Az Oxford szótár a hagyományaihoz híven idén is kihirdette, mit választott az év szavának, ez 2015-ben pedig érdekes módon egy emoji lett, mégpedig ez:

Hatalmasat robbant az emoji kultúra

A szerkesztők szerint azért esett pont egy emojira a választás, mert szerintük az emoji kultúra akkorát robbant ebben az évben, hogy szinte megkerülhetetlen lett az írásos kommunikációban.

A képírás lassan átveszi a betűk helyét

Casper Grathwohl, az Oxford szótárak elnöke azzal indokolta ezen felül a döntést, hogy a hagyományos betűk már szinte küzdenek a XXI. században, hogy a vizuális kommunikációs ingereknek megfeleljenek. Nem meglepő, hogy a „képírás” sokszor átveszi a betűknek a helyét, egy ábrával ugyanis sokszor rövidebben és gyorsabban is ki tudjuk magunkat fejezni.

Az említett emoji olyan kifejezéseket előzött meg, mint az „ad blocker”, a „dark web”, vagy a „menekült”.

Még nincs meg az idei magyar "év szava"

Idén még nincs magyar „év szava”. Tavaly decemberben a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda szavazásán a "nekirugaszkodó vállalkozás" kifejezés nyert, amely a start-upnak a Magyar Rádió egyik újságírójától eredő magyarított változata. Az év szavára jelölték még a "geoláda", "geoládázik", "bakancslista", "érzékenyítés", "okostelefon", "okosautó" szavakat is.

 

2014-ben a vénaszkenner vitt mindent
2014. antiszava a "vénaszkenner" lett, mert amellett, hogy rossz hangzású, a stadionokba beléptetésénél való bevezetése miatt kellemetlen aszociációkat is kelt. A vénaszkenner olyan szavakat győzött le az év antiszava címért folyó versenyben, mint a "gesztenyealapú", a "szárazföldi vízi mentő", "ketrecharc", a "szakállas nő", a "jegesvíz-kihívás", a "herevasalás", a "nemzeti dohánybolt".


Az év magyar ifjúsági szava tavaly a "punnyad", az év költői szava Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből a "messzeringó gyerekkor" kifejezés, míg az év netszava az "app" és a touchpadokat jelölő "tapipad" lett.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: