2015. 11. 10., kedd, 10:49

Gondoltad volna? Ezért hajtják oldalra a fejüket a kutyák, ha beszélünk hozzájuk

Amennyire érdekes a kérdés, annyira logikus rá a válasz: több mint 500 kutya vizsgálata után kiderült, hogy miért billentik oldalra a fejüket a kutyák, ha a gazdájukra figyelnek. Sőt, lehetséges egy még meglepőbb magyarázat is.

Psychology Today jelentett meg egy írást, amelyben maga a kutatás vezetője, Stanley Coren írja le a következő érdekes kérdésre a tudományos választ: miért hajtják oldalra a fejüket a kutyák, ha beszélünk hozzájuk?

Leírva túl egyszerű, inkább próbálják ki a vizsgálat által ajánlott gyakorlatát:

tegyék az orruk elé az öklüket, majd nézzenek a szemük előtti tárgyra vagy személyre, de úgy, hogy mindent lássanak belőle. Ugye, hogy pontosan ezt csinálják?

 

 

Az orruktól nem látják amit szeretnének!

A lényeg tehát az, hogy a kutyák az orruktól nem látják annyira jól az előttük lévő arc/test teljes egészét, amire viszont szükségük lenne, hiszen mi főként mozdulatainkkal és arcmimikánkkal kommunikálunk a kutyákkal.

 

Lapos arcú kutyák előnyben!

582 gazdát kérdeztek meg a kutató, 62 százalékuk számolt be arról, hogy a kutyájuk el szokta billenteni a fejét, ha hozzájuk beszélnek. A lapos arcú kutyák (pl. bulldogok) gazdáinak csak a fele számolt be erről, míg a hosszú orrúak (pl. agarak) tulajdonosainak a 71 százaléka tapasztalja a jelenséget.

 

Nagyon ravkósak!

Az eredmény persze nem egy végleges magyarázat, hiszen az előbbi felsorolásból kitűnik: azok a laposabb orrú kutyák is csinálják ezt, akiknél az orruk nem zavarja annyira a gazdája arcának megfigyelését. Coren erre is szolgált egy alternatív magyarázattal, amely szerinte persze még vizsgálatra szorul: a kutyák rájöhettek arra, hogy ezzel a fejtartással aranyosabbnak látjuk őket.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: