2015. 11. 05., csütörtök, 11:35

Vérlázító árak és büntetések Kaposváron

Elszállították a kocsidat Kaposváron, majd horror áron szolgáltatták vissza? Jegy nélkül parkoltál, és későn fizetted be az 1560 forintos pótdíjat, majd az eljárás végén 50 rugót fizettél? Nem vagy egyedül! Most annak néztünk utána, melyek azok a bicskanyitogató árak és felháborító büntetések, melyeket a legtöbb kaposvári iszonyatosan soknak gondol!

Érdemes jól átgondolni, hogy mikor hova parkolunk Kaposvár utcáin! Ezt az életbölcsességet nem egy Paulo Coelho könyvből vettük, hanem az olvasóinktól kapott szabálysértésekért kirótt büntetési tételek sokkoló hatását követően fogalmaztuk meg. Ugyanis amint valaki egy kaposvári közterületen parkol (ahol mondjuk, még tábla is tiltja eme cselekedet végrehajtását) és rendőrségi vagy közterület-felügyelői intézkedésre elszállítja a pókos autó a járművet akkor azt a hatályban lévő rendeletek alapján közel 22 ezer forintért kaphatja vissza jogos tulajdonosa.

 

 

Még aznap. (Feltéve, ha zsebből lepenget ekkora összeget.) Ha csak tíz nap múlva megy a személyautóért, akkor a fenti összegen túl még 15 ezer forintot kell leszurkolnia. A tárolási díj ugyanis naponta 1500 forint. Ha a vállalkozása által használt kis furgont – amit tehergépjárműre vizsgáztatott le – viszi el a vontató autó, akkor azért már nem 21 ezer, hanem 65 ezer forintot kell fizetni a szabályok szerint.

A múlt héten megálltam az egyik járdán a Füredi utca végén. Noha táblát nem láttam, reggelre mégis ott volt a büntetés a szélvédőmre tűzve. Ráadásul duplán! Ugyanis másnap 10 órakor érkeztem a kocsimhoz, amikor már újbóli díjat kellett volna fizetnem! Így összesen csaknem 40.000 forintot hajtottak be rajtam

– osztotta meg tapasztalatait Hajdú Károly kaposvári szállítmányozási szakember.

 

Dobd be az aprót nyeremények nélkül

A parkoló órák kijátszása sem ígérkezik túl jó ötletnek. Olvasónk mesélte, hogy egy belvárosi parkolóban (a bíróság előtt…) jegy nélkül tartózkodott. Mire visszaért az autójához, rajta volt a szélvédőn a mikuláscsomag egy 1560 forintos összeggel.

 

 

Első körben a pótdíjat kellett volna befizetnie 15 napon belül. Ezt elmulasztotta, és csak 55 nap múlva rendezte a büntetését. Akkor viszont már 4920 forint volt a tartozása, ám felszólították, hogy fizesse ki a 3360 forint különbözetet is. Mivel nem fizetett, hónapokkal később a jogerőssé és végrehajthatóvá vált fizetési meghagyás alapján 41 ezer 360 forint tartozást követelt olvasónktól a parkolási cég, ami a végrehajtó díjával már megközelítette az 50 ezres „álomhatárt”. Ezt az összeget már kénytelen volt rendezni. (Ebből a pénzből közel 192 darab 260 forintos parkoló szelvényt vehetett volna…) A parkolási pótdíjat ezért jobb minél gyorsabban tisztázni, mert ahogy eltelik az első 15 napos türelmi idő, az összegek egyre meredekebben emelkednek. ( A pénz behajtásához a magyar bürokrácia egyre mélyebb bugyraiba kell leszállni.)

 

 

Az első etap még egyszerű, az autós megkapja a Mikulás-csomagot, benne a csekkel, amelyen az alapdíj tizenötszörösét, azaz közel 6000 forintot kell befizetnie. Ez a parkolóórára is ki van írva, mint ahogy az is, hogy 15 nap után a parkoló társaság követelése a 41-szeresére ugrik. A tapasztalatok szerint az autósok jelentős része ott veszti el a fonalat, hogy összekeveri a két összeget, azaz 15 nap után csak a 15 nap előtti időre vonatkozó részt fizeti be, vagy nem figyel arra, hogy ekkor már az emelt díj érvényes. Ezt ugyanis a felszólító levélben közli a parkoló cég, de az időtartam maximum 60 nap lehet a parkolás letelte óta.

 

Pécsett nem ennyire zorall a helyzet

Pécsett a helyzet valamennyire rózsásabb. Ott ugyanis a parkolási díjak nem haladhatják meg a 95-ös benzin előző évi átlagárának kétszeresét. Tizenöt perces jegyet is lehet váltani, emellett sem a várakozási, sem a pótdíj összege nem növelhető késedelmi kamattal. Az autósok több türelmi időt kapnak: pótdíjat akkor kell fizetni, ha valaki parkolójegy nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történő fizetés esetén öt perccel, egy óránál hosszabb időre történő jegyváltásnál legalább tizenöt perccel túllépi. A 41-szeres szabály természetesen itt sem felejtődött el…

 

Pár százezres temetés

Az indokolatlanul magas (?) büntetési tételek mellett egy másik igen nagy értetlenséget és felháborodást kiváltó szolgáltatási szektor a temetkezés. Az egyik kaposvári temetkezési cég tájékoztatása szerint a ravatalozás, gyászzene, temetőn belüli szállítás, lélekharang, hamvasztás, patológiai hűtés és terítés közel 150 ezer forintba kerül.

 

 

Ehhez jön még a díszurna, a szertartás költsége, a sírhelyköltség, a gyászközlemény és a koszorú. Így 200 ezer forint alatt nem igazán tudja az ember tisztességgel eltemetni a szerettét. És hogy mégis mi kerül ennyibe? A gyászzenéért 5000 forintot, a lélekharangért 1400 forintot, a terítésért nagyjából 11 forintot kérnek. A hamvasztásnál a terítés gyakorlatilag az öltöztetésnek felel meg, amikor leterítik a holttestet egy lepedővel, mielőtt elhamvasztják. Ez kerül 10 ezer 650 forintba. Ha a család nem visz lepedőt, akkor vásárolhat a Testamentumtól 4800 forintért…

Jól tudjuk persze, hogy mindenki ott húz le minket pénzel, ahol csak tud. Érdemes azonban utána menni a dolgoknak. Erre vannak a különböző jogvédő szolgáltatások, ahol némi körbekérdezést követően segítséget nyújthatnak. Ugyanis nem mindegy, hogy 1500 forintot dobunk ki az ablakon vagy 56 ezret…

 

Vettél már igénybe olyan szolgáltatást, aminek nagyon sokalltad az árát? Kaptál már olyan büntetést, ami szerinted aránytalanul magas volt? Ha igen, írd meg nekünk a 74nullanulla@gmail.com e-mail címre!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: