2015. 10. 28., szerda, 08:43

Nem egészségesebbek a gluténmentes ételek, cserébe viszont drágábbak

A gluténmentes ételek népszerűsége évről-évre drámaian nő, csakhogy nem a glutén intoleranciában szenvedő emberek nyomják meg főként az iparágat, hanem a fogyásban reménykedő emberkék. Egy nemrégiben végzett tanulmány kimutatta, hogy a liszt nélküli ételek fogyasztása, egy cseppnyivel sem egészségesebb, ha csak nem szenvedünk a betegségben.

A cöliáki, azaz lisztérzékenység fő tünete az erős bélgyulladás, az enyhítésére csak egy módszer alkalmazható, az életen át tartó gluténmentes diéta. Szerencsére a betegségben szenvedőknek már változatos étrend áll rendelkezésükre, de borsos árat kérnek el tőlük a fenntartására. Kérdem én: mi miért is fizetnénk hatalmas összeget valamiért ami nem egészségesebb, mint a lisztben gazdag társaik?

 


Gluténmentes fogyás?

Sok oldal és fogyással kapcsolatos cikk hirdeti magát azzal, hogy 10 kilót lepörgethetsz, ha betartod a gluténmentes diétát. Próbálják ezt például azzal alátámasztani, hogy a gabonatermékek hosszú éveken át való fogyasztása következtében, az emésztetlen tápanyagok a bélfaladra tapadnak és emiatt elégtelen lehet a tápanyag-felszívódás. Emellett biztosítanak, hogy a diéta betartásával felgyorsul a tápanyagcseréd és beindul a fogyás. Hadd szomorítsalak el titeket, miért is egy kalap kaki ez az állítás:

A PeerJ kutatásában felállítottak egy óriás adatbázist, ami egyaránt tartalmazza a gluténmentes ételeket és a lisztet tartalmazó megfelelőjüket is. A céljuk az volt, hogy bebizonyítsák, táplálkozási szempontból semmiben sem különböznek egymástól, csak több pénzt dobunk ki értük az ablakon. Ausztriában 12 különböző szupermarketből szerezték be a nagyító alá vett élelmiszereket, amiben 63 mentes és 126 glutént tartalmazó terméket hasonlítottak össze.

 

 

Inkább kevesebb, mint több haszna van

A kutatási anyagból kiderül, hogy szinte szemernyi különbség sincs köztük, míg a szénhidrát, a rost és a zsír tartalom megegyező, a GM ételekben kevesebb a fehérje. Elenyésző mértékben az ásványi anyag tartalom különbözik, a mentes kajákban kevesebb a cink és a kálium, amik egyaránt fontos tápanyagok. Két pozitív tulajdonsága azért van ezeknek a cuccoknak, mégpedig az, hogy a koleszterin és a só kisebb mennyiségben található meg bennük, bár ez nem igazán érdekes a fogyókúrázóknak.

A csapat azt is összehasonlította, hogy mennyivel kóstál többet a gluténmentes étkezés. Minden élelmiszer kategóriára kiterjedő vizsgálatot végeztek a lisztektől elkezdve a tésztákon át a különböző nasikig, és az jött ki, hogy a GM ételek 2X, egyes esetekben 2,5X drágábbnak, mint a glutént tartalmazó társaik.

Ezek alapján rátok bízom a döntést, hogy megéri-e ezeket vásárolni, én maradok a lisztes változatnál vagy költöm a megmaradt pénzt inkább fehérjében gazdag pipihusira.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: