2015. 10. 27., Kedd, 09:57

Újabb szemétdombokból lesznek növényesített dombok

Élhetőbb környezet, tisztább levegő, biztonság a felszín alatti vizeknek! – Mindez annak a rekultivációs programnak köszönhető, amelynek keretében a Kaposmentén 2013-ra 28 hulladéklerakót már visszaadtak a természetnek, s amelynek során idén újabb 52 felhagyott, környezetet csúfító lerakót rekultiválnak.

36 lerakó, 16 hulladéklerakó

A Kaposmenti Hulladéklerakók Rekultivációs Program (KEOP 2.3.0./2F/09-2010-0003) folytatódik, ugyanis 2015 végére újabb lerakókat rekultiválnak. A program egyik részprojektjében 36 lerakót, míg a másikban 16 hulladéklerakót. Az összesen 52 depóniának (lerakónak) egy részét felszámolással teljesen megszüntetik, többségüket biztonságos szigetelő réteggel látja el azért, hogy megakadályozzák azt, hogy az esővíz a talajba mossa a szennyező anyagokat.

Szemétdombból  növényesített domb

A rekultivációkkal eltűnnek a csúnya tájsebek is a térségekből, a szemétdombok helyét növényesített dombok veszik át. A rekultiváció így környezetvédő funkciója mellett esztétikai értelemben is fontos a területen élő többszázezer ember számára.

A mintegy 11,7 milliárd forintos program 100 százalékos támogatással valósul meg, így az érintett önkormányzatnak nem kell anyagilag hozzájárulnia a munkákhoz. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: