2015. 10. 27., Kedd, 14:40

Így állítsd be, hogy a Facebook új keresője ne találhasson rá régi posztjaidra!

El sem hinné az ember, de mára már odáig jutott a világ legnagyobb közösségi oldala, hogy keresőjében naponta 1,5 milliárd keresést futtatnak le a felhasználók, mégis totál elavult a keresési szolgáltatása. Ezen javít a Zuckerberg team, most egy 2013 óta tesztelt keresőmotort építenek be a Facebook kasznijába, aminek segítségével az eddig megszokott módon kereshetünk személyekre, oldalakra, helyekre, de hamarosan akár bejegyzésekre és témákra is. Ráadásként az oldal rangsorolni is fogja a találatokat aszerint, hogy milyen témák érdekelnek minket vagy, hogy mennyire aktív az adott post, likeolás szemszögéből.

Ez zsír! Vagy mégsem?

Van azonban egy hátulütője is a dolognak, mégpedig az, hogy az új kereső nem csak a friss tartalmak között keres, hanem ha arról van szó, végiggörgeti az egész idővonalad a keresett kifejezés érdekében. Ebből következik, hogy olyan tartalmak is előbukkanhatnak a jövőben, amelyeket évekkel ezelőtt osztottál meg a nagyközönséggel, és ha mára már annyira nem értesz egyet akkori véleményeddel, akkor kínos pillanatoknak nézhetsz elébe. Mint tudjuk, régen nem voltak a Facebookon ennyire előtérbe helyezve az adatvédelmi beállítások, így aki évek óta használja a közösségi oldalt, könnyedén botolhat nem kívánatos tartalomba a múltjából, ráadásul ismeretlen személyeknél is, hiszen a kereső minden nyilvános bejegyzésedben kutakodni fog!

Nyugalom!

Nem kell azonban rögtön rárontani adatlapunkra, és kétségbeesetten vadul görgetni a múltba, törölve azokat a bejegyzéseket, amiket jobb lenne nem feleleveníteni. Van erre egyszerűbb megoldás is!

1. Jobb felső sarokban menjünk a nyilacskára, majd keressük meg a Beállításokat.

2. Bal oldalt menjünk az adatvédelemre.

3. Ki láthatja a dolgaimat csoportban keressük meg a Régebbi bejegyzések korlátozását.

4. A felugró ablakban erősítsük meg szándékunkat.

Ennyi az annyi, elméletileg így már csak az ismerőseid botolhatnak bele a múltban megosztott dolgaidba a kereséseik során, ők meg csak nem annyira rosszmájúak, hogy egy-egy kínos pillanatodat világgá kürtölik. Én viszont biztos, ami biztos alapon azt tanácsolnám, hogy akinek van néhány szabad perce, kezdjen el lefelé görgetni, vagy akár oldalt az évek alapján keresni régi dolgokra, a nem tetsző, régi megnyilvánulásokat pedig vizsgálja felül, és törölje ha úgy tetszik, elkerülve a kínos pillanatokat.

Ha érdekel hogyan tilthatod le, hogy a régi emlékeidet feldobálja, kattints IDE!

Ha kíváncsi vagy rá, hogy más is használja-e a fiókodat, akkor ITT megtudhatod!

Ha még mindig be van kapcsolva az videók automatikus lejátszása, ITT mutatjuk meg, hogy kapcsolhatod ki!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: