2015. 10. 22., csütörtök, 17:53

Világsiker a szomszédból – Pécsi tojás hódít Amerikában

Nem a húsvéti tojásra gondolunk, hiszen annak még nincs itt az ideje, hanem az Okostojásra! Igen, ez az a szó, amit általánosban szoktunk gúnyolódásképp a nálunk jobban teljesítő társainkra aggatni, azonban itt most nem erről van szó. A Smart Egg vagyis Okostojás egy, a Rubik-kocka alapelvén működő, nemzetközileg elismert magyar logikai játék, amely komoly népszerűségnek örvend Amerikában, Hollandiában és a Távol-Keleten egyaránt, miközben Magyarországon még nagyon kapni se lehet. Ezen miért nem lepődünk meg?

 

 

Elhunyt építész tervét dolgozták át

Az Okostojást egy pécsi terméktervező fejlesztette tovább egy magyar építész találmánya alapján, amely egy igazi 3D-s labirintus volt. A tojás eredetileg fából készült, tojás formájú és egy háromdimenziós labirintust foglal magában, amelyet Zagyvai András építész álmodott meg. A feltaláló sajnos váratlanul egy betegség miatt elhalálozott, azonban tervei életben maradtak. Az ötletet Sipos Tibor terméktervező fejlesztette tovább, és indította el a világhírnév rögös útján.

 

Sipos Tibor pécsi terméktervező mérnök az Okostojással

3D nyomtatással készül a 9 féle tojás

A tojásokat ma már egyébként 3D nyomtatással készítik, majd lefestik, és kipróbálják a prototípusokat. Ha működik az okostojás, és a gömbfejekkel ellátott pálcák végig tudnak haladni a labirintuson, már küldik is tovább őket a nagykereskedőnek, aki kiválasztja a neki tetsző darabokat és forgalmazni kezdi. Eddig kilencféle egyrétegű és háromféle kétrétegű tojás került a piacokra, amik átütő sikert értek el Amerikában, Hollandiában és a Távol-Keleten is, míg végül hozzánk is elérkeztek. Az első tojásokat tavasszal kezdték forgalmazni hazánkban drogériákban, benzinkutakon, és néhány játékboltban de máig nem sikerült olyan átütő sikert elérni, mint más kontinenseken.

 
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: