2015. 10. 15., Csütörtök, 13:11

Miért nem hiszik el a hülyék, hogy hülyék?

Mert nem fogják fel. Ennyire egyszerű. Mindenki találkozott már olyan emberrel, akinek ha valamivel kevesebb tudása van egy adott területen, annál nagyobb a mellénye. Nos, most kiderült, hogy ez bizony egy nagyon elterjedt jelenség, mégpedig azért, mert így működik a világ. A hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak viszont mindig tele vannak kételyekkel.

De miért is várhatnánk el embertársainktól, hogy ez másképp legyen? Egy bizonyos értelmi szint alatt az embereknek még ahhoz sincs elég eszük, hogy észrevegyék mekkora hülyék. És, hogy bebizonyítsam, nem csak a levegőbe beszélek, találtam egy tanulmányt is a jelenségről, amelyet David Dunning és Justin Kruger végzett.

A hülyék meg vannak győződve róla, hogy nem azok, ne is próbáld meggyőzni őket!

A két úriember kísérletekkel igazolta, hogy az emberek 94%-a az átlagnál intelligensebbnek tartja magát! Ez az elképesztő adat arra inspirálta tudósainkat, hogy még jobban beleássák magát a kísérletekbe, ezért is írattak egyetemistákkal egy tesztet, különféle tantárgyakból. Igen ám, csak ezekben a tesztekben volt egy olyan kérés is, hogy a végén értékeljék majd saját tudásukat az adott területen. Az eredmények arra mutatnak rá, hogy a legrosszabbul teljesítők mind túlbecsülték saját képességeiket, míg a jól teljesítők vagy reálisan látták tudásukat, vagy alábecsülték magukat. Mindez akkor vált igazán érdekessé, mikor az alanyokat szembesítették az eredményekkel. A leggyengébb eredményeket elérők az adatok hatására sem változtatták meg önértékelésüket sőt, ragaszkodtak ahhoz, hogy ők nagyon is vágják a témát, ezt a tesztet csak véletlenül cseszték el. Na persze… Ezek után nem is tudok csodálkozni annak a nagyon sötét bankrablónak az esetén, aki citromlével kente be az arcát, mert azt hallotta, hogy a láthatatlan tinta is abból készül, és így tuti nem fogja senki sem látni az arcát. Haver…

A konzekvenciák a következők:

Egy szó mint száz, a két tudós kijelentette, hogy az adott területen szélsőségesen inkompetens emberek:

      1. Nem képesek felismerni a saját hiányosságaikat.

     2. Nem képesek felismerni a náluk magasabb szintűek tudását.

    3. Nem képesek felmérni a saját inkompetenciájuk szintjét.

    4. Viszont képesek arra, hogy ha fejlődnek az adott területen, akkor utólag felismerjék, hogy mennyire nem értettek hozzá korábban.

Ha szépen végighaladunk eme pontokon láthatjuk, hogy ezek az emberek nagyon kevés esélyt hagynak maguknak arra, hogy elérjék a negyedik pontot, hiszen a hamis sikerélményeikkel növelik az önbizalmukat és még inkább figyelmen kívül hagyják a jogos kritikákat. Tehát ha már legszívesebben falnak mennénk embertársunk együgyűségétől akkor se tegyük, hanem inkább vágjuk az arcába, hogy haver te bizony Dunning-Kruger hatásban szenvedsz!

Ezek után hagyjuk magára, mert úgysem fogja érteni miről van szó, hadd pörögjön….

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: