2015. 10. 15., Csütörtök, 13:45

Mától legálisan is lehet szívni Horvátországban

0,75 gramm – ennyi THC-tartalmú marihuánát lehet felírni csütörtöktől orvosi célokra Horvátországban.

Orvos írhatja fel

Még a gyerekek is füvezhetnek csütörtöktől Horvátországban, amennyiben ezt orvos javasolja, ám komoly betegségben kell szenvedi ahhoz, hogy engedélyt adjanak az orvosi marihuána fogyasztására. Jelenleg négy esetben lehet felírni a marihuánát: kemoterápia esetén, AIDS-ben szenvedőknek, azoknak akik hányingerrel küszködnek, vagy ahol a gyógyszerek már nem segítenek, például fájdalmas görcsök kezelésére szklerózis multiplexben szenvedő betegeknél, vagy akik nem reagálnak más terápiákra, mint a gyermekkori epilepszia esetében.

Bármelyik gyógyszertárban hozzáférhető lesz

– Marihuána legfeljebb egy hónapra írható fel, de csak akkor, ha ezt szakorvos javasolja. A receptet bármelyik gyógyszertárban ki lehet majd váltani – mondta el Kovács Reith Brigitta, a horvátországi Hercegszőlős háziorvosa a pecsma.hu-nak.

Még nincs meg a fűimportőr

Hiába lépett életbe a jogszabály, marihuánát még hónapokig nem lehet majd kapni, ugyanis az ellátási rendszert még nem dolgozta ki a horvát Egészségügyi Minisztérium. Először meg kell találniuk, hogy milyen cégek és honnan importáljanak füvet, majd azt, hogy a laboratóriumi feldolgozás után milyen kiszerelésben legyen elérhető, nyers, viasz, vagy olaj formájában.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: