2015. 10. 07., Szerda, 16:50

Több mint ötvenezer forintot gyűjtöttek össze a Bárczi iskola autista osztályának

Jótékonysági futásra invitálták az érdeklődő helyi és környékbeli polgárokat Sásdra, 2015. október 3-án, szombaton délután kettő órára. Keserüné Győri Rózsa főszervező és segítői már második alkalommal szervezték meg az eseményt. A három kilométeres távot Sásd belterületén jelölték ki, az utcákon haladó résztvevők biztonságát a polgárőrség tagjainak köszönhettük. Aki a távot futóként nem merte bevállalni, gyalogolhatott vagy kerékpározhatott is. A családias hangulathoz hozzájárult, hogy voltak, akik kutyával, mások kisgyerekkel vágtak neki a távnak.

Itt ugyanis nem a sportteljesítmény volt a lényeg, hanem a segítő szándék. A fejenként háromszáz forintos nevezési díjat ugyanis jótékony célra ajánlották fel, nevezetesen a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ és Nevelési Tanácsadó speciális szakiskolai autista osztályának. Az intézményben ugyanis egyedülálló és példaértékű munka folyik: a hatfős, kizárólag autista fiatalokból álló osztály Szabóné Skoda Boglárka és Molnár Nikolett gyógypedagógusok vezetésével az együtt töltött több, mint egy év alatt hatalmasat fejlődött. Ez elsősorban a két pedagógus kiváló szakmai és emberi helytállásának köszönhető, akik vérbeli pedagógusként hivatásként élik meg a napi munkájukat. Nemcsak az ismeretanyag átadásával foglalkoznak, hanem azon túlmutatóan a gyerekek szociális életét, társas kapcsolatait, személyiségfejlődését is ápolgatják. Autista fiatalokról lévén szó, ez egyáltalán nem könnyű feladat. Ők mégis rengeteget léptek előre a gyerekekkel, időt szakítva olyan közös programokra és a gyerekek életének olyan színtereire, amikre a napi gondokkal küzdő szülőknek általában nem jut ideje.

Jó helyre kerül majd tehát a valamivel több, mint ötvenezer forintos bevétel. Természetesen az autista osztály részéről is többen jelen voltak az eseményen: a két pedagógus, szülők, gyerekek. Ez is egy újabb alkalom volt a közösségteremtésre, az elfogadás és befogadás elősegítésére. A célba érve ugyanis a résztvevők a Sásdi Történeti Téka udvarán együtt asztalhoz ülve, pogácsával, zsíros kenyérrel, teával pótolhatták az elfogyasztott kalóriákat. Akinek kedve volt, a kiállítást is megtekinthette. Végül pedig egy kifejezetten erre az alkalomra készített puzzle táblára mindenki elhelyezhette azt a kis részletet, amit a rajtnál kapott. Mindenki fontos része a közösségnek, legyen az fogyatékkal élő vagy átlagos gyerek, fiatal vagy idős ember. A puzzle kirakása jól szimbolizálta a verseny legfontosabb gondolatát, amit a résztvevők karszalagjára is rányomtattak: Hozzánk tartozol!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: