2015. 10. 06., kedd, 08:17

Átadták az új hulladékkezelő telepet - több marad a zsebünkben

Történelmi pillanat részesei vagyunk, hiszen ma, az új hulladékkezelő telep átadásával véget vetünk annak az évszázados gyakorlatnak, amellyel a hulladékokból hegyeket hoztunk létre, s egy teljesen új, környzetkímélő hulladékgazdálkodásba kezdünk – hangsúlyozta köszöntőjében a Kaposvár határában épült új hulladékkezelő központ átadó ünnepségén Szita Károly polgármester, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke.

Ez év végétől a 61-es út mentén megépített új hulladékkezelő központba kerül a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 118 településének kommunális és szelektíven gyűjtött hulladéka. A 6,3 milliárd forint értékű Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program részeként épült telep korszerű gépsorai alkalmasak arra, hogy a beszállított hulladékból a még hasznosítható részeket kiválogassák, így azok tovább értékesíthetők vagy újrahasznosíthatók lesznek. Ez nem csupán pénzbevételi forrás lesz a településeknek, hanem jól illeszkedik Kaposvár zöld város programjába, amely célul tűzte ki az energiatudatos, környezetkímélő működést.

Az új rendszerben nem kell majd a lakosságnak többet fizetni, sőt ezzel 102 millió forint marad Kaposvár zsebében. 2016-tól ugyanis ennyi lerakási illetéket kellene fizetni, az évi 3000 tonna kommunális hulladék után.

A 23 hektáron elterülő telepen, a válogató csarnokok mellett kapott helyet a szigeteléssel és monitoring rendszerrel ellátott, 406 ezer köbméteres hulladéktároló, amelyből a felszabaduló üvegházhatású metánt is kiszűrik.

A sikerrel megvalósult beruházás során, a kaposvári hulladékkezelő telepen kívül még három hulladékudvar is épült, egy közvetlenül a telep szomszédságában, egy Hőgyészen és egy Nagybajomban. A lakosság ezekre szállíthatja be majd a háztartásaikban keletkező veszélyes hulladékot.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: