2015. 10. 04., Vasárnap, 10:52

Somogyi tűzoltó ért fel leggyorsabban a huszonharmadikra - 2 perc 45 másodperc kellett neki

Október harmadikán, szombaton ismét Budapest adott otthont a Lépcsőfutó Országos Bajnokságnak. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Magyar Tűzoltószövetség és a Budapesti Tűzoltószövetség közös szervezésében megrendezett verseny nevezési díjából befolyó összeg egy részét jótékony célra ajánlották fel: a pénzt az A Kis Túlélő Alapítványhoz juttatják el a szervezők.

A bajnokságot ezúttal is a hagyományos fővárosi helyszínen, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Nagyvárad téri épületében rendezték meg. Itt kellett a résztvevőknek teljes felszerelésben – bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális védőkesztyűben, hátukon acélpalackos légzőkészülékkel – felfutniuk a huszonharmadik emeletre.

A megmérettetésre idén kétszáz tűzoltó nevezett, közülük negyvenen párban indultak. Mindez azt jelenti, hogy a párosnak úgy kell felfutnia az egyetem épületének huszonharmadik emeletére, hogy legfeljebb egy lépcsőfordulónyit távolodnak el egymástól. Éveik száma szerint korcsoportokba rendezték az indulókat, és természetesen a hölgyek és az urak külön kategóriában álltak rajthoz. A 2015-ös megmérettetésre két külföldi tűzoltó is nevezett, mindketten Szlovákiából. A verseny kiváló hangulatban telt és senki nem sérült meg.

A verseny végén dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója köszöntötte az indulókat. A vezérőrnagy beszédében kiemelkedőnek nevezte a versenyen rajthoz álló tűzoltók fizikai teljesítőképességét, amely nem csupán a civilek, de a tűzoltók számára is példaként szolgál.

Somogy megyét tizenhárom tűzoltó képviselte: egyéniben 2 perc 45 másodperces idővel ifj. Bodó László (KÖTÉL Egyesület) állhatott fel a dobogó legfelső fokára a 18-29 évesek korosztályában, míg Kil Márió (Marcali HTP) a 11., Kovács-Andor Tamás (Marcali HTP) a 16. helyen zárta a versenyt. Párban indult Árbogás József és Jónás Dániel (Kaposvár HTP), akik a 9. legjobb idővel értek fel a 23. emeletre, tőlük nemsokkal lemaradva a 12. helyen zárta a megmérettetést Hatler Rudolf és Kálmán Dániel (Kaposvár HTP), míg a Hoffmann Balázs-Veres Soma Dánielpáros (Kaposvár HTP) a 13. lett. Farkas Bálint és Kakas Roland (Kaposvár HTP)a 30-39 évesek között a 7. leggyorsabbak voltak, a negyven év felettiek közt pedig a Borbély Károly-Szabó Zoltán páros (Kaposvár HTP) a dobogóra is felállhatott, bronzérmet érdemeltek ki teljesítményükkel.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: