2015. 10. 01., csütörtök, 09:50

A legolvasottabb könyvek Kaposváron - a fiatalok Curtis-t olvasnak

Sokan azt gondolják, hogy a nyomtatott könyvek ideje az internet hihetetlen sebességű terjedése miatt lejárt. Pedig mind a mai napig rengetegen vásárolnak keménytáblásokat és szívesen olvasnak, amikor csak idejük engedi. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy ezt meg is osztják ország-világgal így is növelve az irodalmi kedvet. Most annak néztünk utána vajon Kaposváron mit is olvasnak szívesen az emberek!

 

Szétnéztünk hát a bevásárlóközpontok könyvesboltjaiban és a Tesco könyv részlegén, kérdeztünk, kutattunk és arra jutottunk: bárcsak mindenki könyvet tartana a kezében telefonja, tabletje helyett!

-Legfőképpen a bestsellereket, az ezoterikus könyveket és a szépirodalmi alkotásokat vásárolják meg. Nagyon népszerű most a krimi is. Például a Millenium sorozat legújabb darabjából a David Lagercrantz által megírt, Ami nem öl meg című műből, amely a tetovált lány történetét viszi tovább már utórendelést kellett kérnünk.

De hasonlóan nagy kíváncsiságnak örvend Alföldi Róbert-Csáki Judit új kötete a Magányügy is, mely a napokban került az üzletek polcaira, mégis szép számmal viszik – árulta el Bodnár Viktória kaposvári könyvesbolti eladó. Véleménye szerint a felnőttek jóval kritikusabbak, így nehezebb őket lenyűgözni, mint mondjuk a fiatal korosztályt, akik a reklámok és a különböző aktuális „slágerek” hatására keresgélnek.

 

- Óriási a befolyásolás a média által. Ráadásul a gyerekek nézik a mesesorozatokat a különböző csatornákon, és ha meglátják az adott karaktereket egy-egy borítón, rögtön megőrülnek érte.

Ilyen például az idősebbeknél most Dashner, James Útvesztő trilógiája melynek második részét éppen most játsszák a mozikban. Ez érződik is, hiszen csak az elmúlt héten eladtunk belőle vagy 15 darabot. De a Minion figurákkal tarkított könyveket is nagyon könnyen eltudjuk adni – mondta a kaposvári könyvesboltos. Érdekes módon a klasszikus gyerekkönyvek is szép számmal fogynak. A Vuk vagy éppen a Kis herceg című olvasmányokat is gyakran keresik.

A fiatalabb – tizenéves - generációt inkább a bulvár könyvek érdeklik. Az utóbbi időben nagy port kavart „alkotás” Széki Attila Curtis Csibészbibiliája az eladók szerint sok olyan középiskolást olvasásra sarkallt, akik előtte maximum a kötelező irodalmakat lapozgatták.

A felsőoktatásban részt vevő hallgatók inkább a szakkönyveket kutatják, de igen kedveltek számukra a pszichológia témájú elemzések is. Az árakat elnézve széles körben mozog a választék. Tapasztalatok szerint csak a „sztárokkal” fémjelzett írásokért adnak 3000 forintnál többet, az egyetemisták viszont kinyithatják a pénztárcájukat, hiszen egy-egy szakmai kötet súrolja 10.000 forintos értéket.

- Az írott műveknek meg van az a sajátossága, hogy teljesen új világot nyit számunkra. Nem biztos, hogy azonos a való világgal, de az az univerzum, ami keletkezik az kapaszkodókat ad. A könyvnek sok olyan van, ami az emberi beszédből hiányzik. Példának okáért nem tudom visszakérdezni a beszélgetőtársamat ötször, hogy mégis ezt hogy mondta, a könyvben viszont bármikor vissza tudok lapozni – mondta Takács Gábor kaposvári középiskolai irodalom tanár arra a kérdésünkre válaszolva, hogy miért is jövedelmező az irodalom birodalmában körbenézni.

A legnagyobb kaposvári hipermarket polcait elnézve, hasonló képet kaphatunk a jelenlegi olvasási sikerlista aktuális állásáról, mint a könyváruházakban. Igaz, itt jóval kevesebb a választék, mint mondjuk a Libriben. Viszont az akciók hatására a kedvezőbb áru termékeket jóval többen viszik.

-Nem rég le volt árazva E. L. James: A szürke ötven árnyalata című könyve, amiből rengeteg fogyott. De a Damu Roland önéletrajzát tartalmazó írás is igen felkapott a mai napig. Sokszor van akcióban Paulo Coelho több műve is, amelyeket hamar elkapkodják.  Összességében inkább a kortárs szerzők műveit preferálják abból is a bestsellereket – mondta Horváth Veronika árufeltöltő.

 

 

A legtöbb könyvet a kaposvári könyváruházakban dolgozók elmondása alapján főként az ünnepi időszakban illetve névnapi, szülinapi alkalomra vásárolnak. Mint mondták, a jelenlegi vásárlási szokásokat figyelembe véve nem a „súlyosabb” szakkönyvek jóval inkább a könnyed, szórakoztató irodalom iránt van igazán kereslet.

Top 5 legkeresettebb könyv Kaposváron:

  1. Lagercrantz, David: Ami nem öl meg 
  2. Hawkins, Paula: A lány a vonaton
  3. Erelle, Anna: A dzsihád jegyese
  4. Dashner, James: Tűzpróba (Útvesztő trilógia 2. kötet)
  5. Alföldi Róbert - Csáki Judit: Magánügy
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: