2015. 09. 16., szerda, 15:21

Az év buszát gyártja a MAN Kaposvárra

Teljes egészében megújul a helyi tömegközlekedést ellátó buszpark Kaposváron; a régi, elavult járművek helyett nulla kilométeres vadonatúj buszok állnak forgalomba az ősz folyamán. A 25 db szóló és 15 db csuklós jármű gyártása jelenleg is zajlik. A kaposváriak hamarosan a piacon elérhető legjobb buszokkal közlekedhetnek: a környezetkímélő technológiával működő típus megfelel a legmagasabb európai környezetvédelmi és esélyegyenlőségi előírásoknak, s idén elnyerte az üzletág legóhajtottabb trófeájának számító év busza címet is.

A jelenlegi buszok átlagban 17 évesek, 800 ezer kilóméterrel

Egyedülálló a közép-európai térségben, hogy egy város egy ütemben tudja megújítani a közösségi közlekedését ellátó összes autóbuszát. Kaposvár nagyrészt uniós pályázati forrásból valósítja meg a beruházást, amely indokolt is, hiszen a most közlekedő buszok átlagban 17 évesek, egyenként átlagosan csaknem 800 ezer kilométert futottak, s mindezekből következően egyre kevésbé alkalmasak a minőségi közösségi közlekedés ellátására. Márpedig a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. átlagosan 35 ezer utast szállít naponta, ennyi ember veszi igénybe a közszolgáltatást.

 

A kerekesszékesek, babakocsisok is örülhetnek az új buszoknak

A már gyártósoron lévő – 78, illetve 150 fő befogadására alkalmas – negyven új busz olyan felszereltséggel rendelkezik majd, amellyel egyelőre kevés hazai településen találkozhatunk. Megvalósul a teljes esélyegyenlőség, hiszen az utasteret teljes hosszában alacsony padlósra tervezték, így a kiegészítő rámpa segítségével kerekesszékkel és babakocsival közlekedők részére is könnyű lesz a fel- és leszállás. A buszok rendelkeznek külső és belső audiovizuális utastájékoztató rendszerrel, vagyis mind a siketek és nagyothallók, mind pedig a vakok és gyengénlátók számára akadálymentesek.

 

Sűrített földgázzal mennek

Az új járművek hajtóanyaga sűrített földgáz, amelynek eredményeképpen a szennyezőanyag- és zajkibocsátásuk a legszigorúbb Euro-6-os környezetvédelmi besorolási normáknak is megfelel.

Az új buszokra kiírt közbeszerzést a legalacsonyabb árat ajánló MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nyerte el. A teljes beruházás költsége 4 198 561 000 forint, amelynek 97,5 százalékát az Európai Unió finanszírozza, a 105 millió forintos önerőt Kaposvár fizeti.

 

A beruházás a KÖZOP-5.5.0-09-11-2015-0004 azonosítószámú projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: